25.000 de românce, vaccinate contra cancerului de col

25.000 de românce, vaccinate contra cancerului de col

Tinerele care au testat pe pielea lor injecţiile de imunizare spun că acestea nu au avut efecte adverse. O singură doză de vaccin costă 450 de lei.

Aproape 25.000 de românce au fost vaccinate pe banii lor contra cancerului de col uterin cu Cervarix şi Gardasil. Cele mai multe s-au imunizat în clinici private ori pentru că un medic din familie le-a sfătuit să o facă. O doză de vaccin costă 450 de lei, fiind necesare trei doze într-un interval de şase luni.

„Nu am avut febră şi nu am simţit durere“

„Mi-am făcut deja două doze. Nu am avut febră, nu am simţit durere, nu m-am înroşit“, ne-a povestit Cătălina Mereuţă, în vârstă de 24 de ani, care lucrează în domeniul vânzărilor. Tânăra spune că a citit despre cazurile de deces din America, însă nu s-a speriat. „Mi-am întrebat medicul, am aflat că acele decese nu au avut legătură cu vaccinul şi am hotărât să-l fac“, ne-a spus aceasta.

O altă tânără, Ruxandra Badea, povesteşte că şi-a făcut vaccinul acum un an. „M-am grăbit, pentru că ştiam că este voie să îl faci până la 26 de ani. Nu regret, deoarece beneficiile vor fi pe termen lung“, este convinsă Ruxandra, doctorand la ASE.

Medicii şi-au vaccinat fiicele şi nepoatele

Mulţi specialişti oncologi, care tratează zilnic paciente cu cancer de col uterin, dar şi pediatrii şi ginecologii povestesc că şi-au vaccinat fiicele şi nepoatele. „Mi-am vaccinat cele două nepoate, una dintre ele studentă la Medicină, dar şi pe prietena fiului meu. Eu, din păcate, nu îl mai pot face“, ne-a spus medicul Dana Stănculeanu, de la Institutul de Oncologie din Bucureşti.   Specialiştii care au făcut deja vaccinul unor paciente din România susţin că acesta are efectele adverse specifice pentru orice produs de acest tip (febră, roşeaţă, umflături) şi că părinţii nu ar trebui să se panicheze. „Au fost vaccinaţi copii din cele mai civilizate locuri - Suedia, Norvegia, Danemarca, Islanda - şi nu s-au constatat probleme, în urma evaluărilor periodice. Dacă oamenii nu vor fi informaţi corect despre beneficiile acestui vaccin, campania Ministerului Sănătăţii va eşua“, susţine medicul Doina Pleşca, pediatru la Spitalul de copii „Victor Gomoiu“, din Bucureşti.

Imunizarea se face în peste 100 de ţări

Vaccinurile anticancer sunt cuprinse în programe naţionale din 17 ţări printre care Australia, Noua Zeelenadă, precum şi în ţări din Europa. În total îl fac 108 ţări din lume. Numai vaccinul Gardasil a fost administrat la 12 milioane de femei, dintre care 10 milioane în SUA.   „Ar fi o greşeală ca populaţia din România să respingă vaccinarea, în condiţiile în care suntem pe primul loc în Europa la numărul de îmbolnăviri de cancer de col uterin“, crede medicul ginecolog Vasile Horhoianu, de la Spitalul Universitar din Bucureşti, care declară că se înscrie în rândul părinţilor care şi-au vaccinat fiicele. Acesta spune că numai la Spitalul Universitar operează, săptămânal, şase cazuri de cancer de col uterin.   Specialiştii mai spun că cele două vaccinuri introduse în program sunt realizate prin inginerie genetică, având puţine efecte adverse.

„Dacă fetiţele fac acum vaccinul, iar peste trei-patru ani au contact cu virusul, organismul va avea anticorpii formaţi, iar acesta nu va reuşi să străpungă mucoasa cervicală“, a explicat pediatrul Doina Pleşca.

17 ţări au programe naţionale de imunizare contra cancerului de col.

GREU DE CONVINS

Părinţii refuză în continuare vaccinarea

Şedinţele cu părinţii în care aceştia au fost informaţi despre vaccin au continuat ieri în cele mai multe şcoli din ţară. „Mi s-a părut suspect mai ales că sunt obligată să semnez ca la o operaţie de mare risc“, spune mămica unei fetiţe din Valea Jiului. În unele şcoli, părinţii din clase întregi au refuzat vaccinul. „Avem în evidenţă 63 de fetiţe care ar trebui vaccinate. Maximum 20 de părinţi şi-au dat acordul. Au motivat că nu au date suficiente şi că le este teamă de riscuri“, spune Alexandru Lăutaru, director la Şcoala „I.G. Duca“ din Petroşani. În Covasna, părerile sunt împărţite. „Pe mine nu m-au convins. Nu mi-a putut garanta nimeni că e bine“, spune Izsak Maria. O altă mamă, Boldijar Ester, are încredere în medici şi spune că „e mai bine să prevenim, decât să se îmbolnăvească“. (Adrian Moise, Marius Mitrache)

Ne puteți urmări și pe Google News