Preşedintele ales al Statelor Unite are un program de stimulare a economiei care aminteşte de cel lansat în anii '30 de Franklin Delano Roosevelt.
Planul amplu de relansare economică propus de preşedintele ales Barack Obama este cel mai vast program de stimulare a economiei iniţiat în SUA de la proiectul „New Deal“, implementat după criza din anii ’30, relatează „The Washington Post“. Fondurile alocate acestui program, circa 700 de miliarde de dolari în următorii doi ani, le depăşesc pe cele deblocate de Congres pentru războiul din Irak în ultimii şase ani.
Fonduri pentru infrastructură
Potrivit publicaţiei americane, democraţii vor să supună votului Congresului acest pachet de stimulare fiscală în prima lună a anului, pentru a fi semnat de Barack Obama imediat după instalarea la Casa Albă, pe 20 ianuarie. Planul prevede alocarea de noi fonduri pentru lucrări publice menite să refacă infrastructura naţională şi pentru promovarea tehnologiei ecologice şi a surselor de energie alternativă. Programul vizează, de asemenea, reducerea de taxe pentru familiile din clasa medie, studenţi, pensionari şi pentru firmele care creează noi locuri de muncă.
Un pas înapoi
Planurile ambiţioase avansate de democraţi pentru relansarea economiei ar putea omite însă una dintre promisiunile importante făcute de preşedintele ales în timpul campaniei electorale, aceea a abrogării deciziei adopate de administraţia Bush privind reducerea impozitelor percepute familiilor cu venituri mai mari de 250.000 de dolari pe an. David Axelrod, consilierul politic al lui Barack Obama, a declarat pentru ABC că preşedintele ales examinează posibilitatea menţinerii în vigoare a deciziei până la expirarea sa, în decembrie 2010, pentru a evita majorarea impozitelor în plină recesiune. Barack Obama, care aseară şi-a prezentat echipa de specialişti în economie, intenţionează, de asemenea, să creeze sau să menţină active circa 2,5 milioane de locuri de muncă până în 2011, scrie „The Washington Post“. Aşa cum presa americană a dezvăluit deja, Timothy Geithner va fi secretar al Trezoreriei în administraţia Obama, iar Larry Summers - director al Consiliului Economic Naţional.
Planul „New Deal“, implementat de preşedintele Franklin D. Roosevelt în perioada 1933- 1936, a constat într-o serie de programe menite să relanseze economia Statelor Unite după Marea Depresiune. Rata şomajului atinsese 25 la sută, iar producţia industrială se diminuase cu circa o treime înainte de aplicarea respectivului pachet de măsuri.
AJUTOR
Citigroup, resuscitată de stat
Administraţia americană a convenit asupra unei infuzii de 20 de miliarde de dolari în una dintre cele mai mari bănci din lume, Citigroup, pentru a evita un dezastru care ar fi generat un haos financiar la nivel global. O altă decizie a autorităţilor de la Washington, aceea de a garanta active „toxice“ ale băncii în valoare de 306 miliarde de dolari, este cea mai importantă măsură de salvare a unei instituţii financiare adoptată pe fondul crizei mondiale, comentează Reuters.
INIŢIATIVĂ
Planuri europene pentru depăşirea crizei
Pe celălalt mal al Atlanticului, Franţa, statul care exercită preşedinţia semestrială a Uniunii Europene, depune eforturi să convingă Germania să implice toate resursele sale într-un plan similar de relansare a economiei europene. Cancelarul german Angela Merkel a avertizat însă ieri, la Paris, la încheierea Consiliului de miniştri franco-german, în privinţa oricărei „precipitări“ în elaborarea unor măsuri de depăşire a crizei. În baza recomandărilor adoptate la Summitul G20 de la Washington, Comisia Europeană va prezenta mâine un pachet de propuneri menit să sprijine economia blocului comunitar. La rândul său, ministrul britanic de finanţe, Alistair Darling, a anunţat ieri o serie de măsuri pentru redresarea sistemului financiar naţional. Acestea vizează, printre altele, reducerea temporară a TVA-ului cu 2,5 puncte procentuale şi majorarea la 45 la sută a impozitului pe venit pentru persoanele care câştigă anual peste 150.000 de lire sterline, după viitorul scrutin legislativ.