Drumul spre terorism al unui tânăr care vindea dulciuri în Europa

Drumul spre terorism al unui tânăr care vindea dulciuri în Europa

Oficial, teroristul britanic cu origini pakistaneze Rashid Rauf a murit în urma unui atac cu rachetă al armatei americane în Pakistan. Rauf era însă omul ideal pentru un interogatoriu al armatei americane. Unii presupun că teroristul nu a murit în timpul atacului şi că o mare parte a trecutului său a fost falsificată.

Cine este Rashid Rauf?

Rashid este fiul cel mare lui Adbul Rauf, un pakistanez de confesiune musulmană care s-a stabilit în Marea Britanie la începutul anilor '80.

Abdul a pus bazele unei afaceri de succes şi Rashid făcea livrări la domiciliu, fiind socotit chiar un personaj simpatic de clienţii săi. Tânărul nu era nici pe departe un fanatic religios, prioritaţile vieţii sale fiind slujba, fotbalul şi culturismul.

Peste doar câţiva ani însă, acest tânăr aparent inofensiv avea să fie socotit unul dintre cei mai periculoşi terorişti ai lumii.

Fuga din 2002

Potrivit The Independent, primele suspiciuni asupra tânărului cu origini pakistaneze au apărut în 2002, când unchiul său a fost asasinat. Rashid a fost principalul suspect, deoarece el se împotrivise violent unei căsătorii aranjate de unchiul său, o practică frecventă în lumea musulmană.

În acelaşi an, Rashid ajungea în Pakistan. Avea 21 de ani când s-a angajat într-o relaţie cu fiica unui imam, legătură care l-a adus în contact cu gruparea Armata lui Mohamed, grupare cu origini în rezistenţa mujahedină din Afganistan (anii '80), aliată în prezent cu al Qaida.

În 2006, la vârsta de 25 de ani, Rashid Rauf era acuzat că a plănuit aruncarea în aer, cu explozibili lichizi, a unor avioane ce efectuau zboruri între Europa şi Statele Unite.

A fost arestat în Pakistan, dar nu sub acuzaţia de terorism, ci sub cea de posesie de explozibil. O evadare bizară

În timp ce era anchetat sub acuzaţia enunţată mai sus, Rashid a fost subiectul unei evadări extrem de ciudate. La ieşiere de la audiere, tânărul a fost preluat de o dubă a poliţiei. Potrivit unui raport, cei care conduceau maşina au oprit pentru a lua masa la un McDonald's.

În timpul acestei pauze, însotitorii i-ar fi permis lui Rashid să se roage într-o moschee din apropiere.

De atunci, nu a mai fost văzut. Există însă şi o altă teorie, demnă de luat în seamă. Un personaj important ca Rashid Rauf era omul perfect de anchetat de către americani. Aşa că se spune că Rashid nu a evadat niciodată, ci preluat de serviciul secret american. Continuând, se spune că anunţul că Rauf a murit sâmbătă, în timpul unui raid aerian, este o formă de a acoperi "răpire" pentru interogatoriu a lui Rauf.

În timpul raidului de sâmbătă, au murit cinci persoane, după ce avioanele americane au lansat rachete asupra unor case din nord-vestul Pakistanului. Presa nu are însă acces în zonele tribale din Pakistan, singurele informaţii venind din partea armatei americane. Aceasta din urmă au anunţat moartea lui Rashid Rauf şi a altor perosoane acuzate de terorism. Familia lui Rauf, care locuieşte încă în Marea Britanie, a anunţat că este doar o diversiune şi solicită o expertiză ADN în casele lovite de rachetele americane.

Ne puteți urmări și pe Google News