OMS propune pachete foarte asemănătoare între ele şi excluderea producătorilor de tutun de la discuţiile despre legile care îi vizează.
Pachetele de ţigări ar putea deveni asemănătoare cu ambalajele de sare de pe vremea comunismului: fără culori specifice şi fără imaginea brandurilor. Măsura ar putea intra în vigoare în următorii ani, dacă reprezentanţi din 168 de state din întreaga lume, adunaţi în aceste zile la Durban, Africa de Sud, hotărăsc să o adopte. Aceasta este una dintre cele trei propuneri controversate pentru modificarea sau completarea Convenţiei-Cadru pentru Controlul Tutunului.
Dacă vor fi votate de statele semnatare ale convenţiei şi ulterior transpuse în legile fiecărei ţări, ar putea avea loc o schimbare totală a obiceiurilor de consum ale fumătorilor şi vor da o lovitură puternică industriei producătoare de ţigarete. Pachete fără personalitate Una dintre propunerile de modificare este ca pachetele de ţigări să nu mai aibă imprimate însemne specifice („plain packaging“). Potrivit proiectului aflat în dezbatere, „părţile semnatare trebuie să adopte măsuri pentru restricţionarea sau interzicerea folosirii logourilor, a culorilor, a imaginilor de brand sau a informaţiilor promoţionale pe pachete, altele decât denumirile brandurilor şi ale produselor, care trebuie să fie prezentate cu culori şi caractere standard“. Altfel spus, riscăm să nu putem deosebi un pachet Marlboro de un Camel, Kent sau Pall Mall, din cauză că denumirile lor vor fi scrise negru pe alb şi cu aceleaşi caractere, la fel ca în articolul unui ziar. Cei care au elaborat proiectul consideră că, în acest fel, imaginile şi mesajele antifumat postate pe pachetele de ţigarete vor fi mai eficiente.
Măsura a fost criticată de reprezentanţii British American Tobacco (BAT) România. În opinia acestora, lipsa unei identităţi clare de brand va încuraja comerţul ilegal cu ţigări. În plus, nemaiexistând o diferenţă clară între mărcile premium şi cele ieftine, consumatorul va fi tentat să le aleagă pe cele cu preţ mai mic, iar calitatea produselor va scădea, spun ei.
Contactaţi de EVZ, şi ceilalţi mari producători importanţi de tutun şi-au exprimat dezacordul cu privire la această propunere. Peter Imre, director corporate affairs la Philip Morris România, ne-a spus că „măsura este extremă şi fără sens. Această recomandare este încărcată de probleme legale şi de concurenţă şi nu se bazează pe dovezi conform cărora ar conduce la scăderea incidenţei fumatului“. Gilda Lazăr, director corporate affairs al Japan Tobacco International (JTI) România, ne-a declarat că implementarea măsurii „ar crea foarte multă confuzie printre consumatori, ar distruge competiţia şi ar impulsiona contrafacerile“.
Dacă modificarea va fi introdusă, producătorii de ţigarete nu exclud să dea statul în judecată pentru încălcarea drepturilor de proprietate intelectuală, care protejează identitatea mărcilor. Propuneri radicale
O altă propunere criticată de firmele de tutun este ca ele să nu mai fie consultate de autorităţi atunci când se discută aspecte ce ţin de industria şi de consumul de ţigarete. „Excluderea industriei tutunului, care este afectată de aceste reglementări, de la participarea la iniţierea reglementărilor nu este constructivă şi este contrară principiilor democraţiei din multe ţări“, spune Peter Imre. A treia intenţie vizează interzicerea ca producătorii de ţigări să deruleze programe de responsabilitate socială.
Până la închiderea ediţiei, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii nu ne-au prezentat poziţia României referitoare la aceste propuneri. „UE are o poziţie unitară. Cel mai probabil, aceste propuneri nu vor fi votate, deoarece sunt prea radicale“, consideră Gilda Lazăr.
LEGI PENTRU TUTUN
Vot final în Africa de Sud În perioada 17-22 noiembrie, la Durban, Africa de Sud, se desfăşoară a treia conferinţă a părţilor semnatare ale Convenţiei-Cadru pentru Controlul Tutunului. În acest context se discută mai multe măsuri de modificare a documentului, pentru care reprezentanţii statelor semnatare îşi vor da voturile finale. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) este autoritatea care coordonează reglementările referitoare la sănătate în cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite. OMS a elaborat Convenţia-Cadru pentru Controlul Tutunului, ca reacţie la globalizarea industriei tutunului. Tratatul a fost semnat de 168 de ţări, inclusiv de Comunitatea Europeană, şi a intat în vigoare pe 27 februarie 2005. Documentul conţine o serie de reglementări pentru comerţul şi promovarea produselor din tutun, ambalarea şi etichetarea acestora, reducerea cererii de ţigarete, protecţia împotriva fumului de tutun etc.
STUDIU
30% dintre români sunt fumători
Aproape o treime dintre români sunt fumători, potrivit datelor Institutului de Pneumologie „Marius Nasta“ din Bucureşti. Fumătorii români consumă, zilnic, aproximativ cinci milioane de pachete de ţigări. Un studiu al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii arată că jumă tate dintre cei 650 de milioane de consumatori de tutun din întreaga lume vor muri din cauza unor boli provocate de fumat. Anual, circa 33.000 de români mor din cauza fumatului.