"Sportul maselor" în India i-a prins pe englezi

"Sportul maselor" în India i-a prins pe englezi

India propune lumii Kabaddi: o disciplină neobişnuită, care îmbină forţa fizică, viteza şi agilitatea.

Din India a început, în secolul trecut, să se răspândească în lume un sport ale cărui rădăcini trebuie căutate în urmă cu vreo 4.000 de ani. Kabaddi, denumit şi „sportul maselor“, este practicat pe scară largă în sudul Asiei, dar a prins şi la japonezi, britanici şi italieni, care şi-au trimis echipele naţionale la Campionatul Mondial.

Kabaddi este un sport pe care-l pot juca doar practicanţii care sunt capabili să îmbine forţa fizică, agilitatea, viteza, atenţia distributivă şi capacitatea de a-şi ţine respiraţia cât mai mult. Poate fi, de asemenea, considerat o combinaţie între judo şi rugby.   Fără respiraţie

Pentru a practica această disciplină nu este nevoie de mai mult de o bucată de pământ, pe care să se înfrunte două echipe formate din câte şapte jucători. Kabaddi se desfăşoară sub diverse forme şi denumiri, dar principiul de bază este acelaşi.

Jucătorul unei echipe trebuie să atingă cât mai mulţi adversari, fără ca aceştia să-l doboare, iar apoi să se întoarcă în terenul formaţiei sale. Tot acest „ritual“ trebuie să se întâmple fără ca jucătorul care atacă să respire. Pentru ca lumea să fie sigură că nu trage aer în plămâni, atacantul este obligat să strige continuu „kabaddi“, care în hindi înseamnă „ţine respiraţia“.

Jucătorul care îşi duce la îndeplinire misiunea obţine puncte pentru echipa sa. Meciul are două reprize a câte 40 de minute, pauza dintre ele fiind de cinci minute. Un rol important în pregătirea pentru kabaddi îl au exerciţiile de yoga, care ajută la controlul respiraţiei.

Amatori printre soldaţii britanici   Kabaddi şi-a găsit numeroşi fani în rândurile soldaţilor britanici. Mai mult, acest sport este folosit pentru a recruta noi ostaşi în armata Majestăţii Sale Regina Elisabeta II. „Este un joc care nu necesită un echipament special. Ai nevoie de o bucată de pământ liber. Poate fi jucat oriunde în lume“, a sintetizat sergentul britanic Scott Burrell pentru BBC, care a realizat un reportaj la o întrecere de kabaddi dintre indieni şi britanici.

Kabaddi are mulţi adepţi, dar nicio vedetă. „La fotbal este uşor să-ţi dai seama care este cel mai bun jucător dintr-o echipă. La kabaddi, care necesită o mulţime de abilităţi, este greu să spui cine este cel mai valoros“, susţine Rakesh Mehta, unul dintre puţinii antrenori din Marea Britanie calificaţi să pregătească viitori luptători de kabaddi.

Sportul lui Buddha   Începuturile kabaddi trebuie căutate în preistorie. Potrivit siteului kabaddigames. com, istoricii cred că acest sport îşi are originea în felul prin care oamenii primitivi se apărau când erau atacaţi de inamici sau de animale. Vechile scrieri spun că Buddha folosea kabaddi pentru a se destinde, în timp ce în celebra operă sanscrită „Mahabharata“ există un episod cu o luptă asemănătoare actualului „sport al maselor“. În „Mahabharata“, Abhimanyu, unul dintre eroi, a fost atacat de şapte luptători. Deşi a reuşit să treacă de blocada formată de ei, datorită abilităţilor sale, Abhimanyu a fost în cele din urmă pus la pământ de atacatori.

În 2010, la Jocurile Commonwealthului de la New Dehli, kabaddi va fi sport demonstrativ.

REPERE

Kabaddi de-a lungul timpului > 1918 - devine sport naţional în India > 1923 - primul turneu, la Baroda > 1936 - sport demonstrativ la Jocurile Olimpice de la Berlin > 1950 - înfiinţarea Federaţiei Indiene de Kabaddi > 1955 - primul campionat naţional, la Chennai > 1971 - introdus în programa Institutului Naţional de Sport din India > 1978 - înfiinţarea Federaţiei Asiatice de Kabaddi pentru Amatori > 1980 - primul campionat al Asiei, la Calcutta > 1990 - inclus la Jocurile Asiei

Ne puteți urmări și pe Google News