Pacient bolnav de SIDA, vindecat în Germania

Pacient bolnav de SIDA, vindecat în Germania

Un grup de medici din Berlin au anunţat că au vindecat un om de SIDA, după ce i-au făcut un transplant de celule stem de la o persoana rezistentă la virus, scrie International Herald Tribune.

Chiar dacă vindecarea pacientului este o mare realizare medicală, experţii spun că acest tratament nu va avea un impact imediat în lupta cu virusul inmunodeficienţei umane (HIV). Cercetătorii americani susţin că tratamentul este imposibil de aplicat pentru milioanele de oameni ce suferă de SIDA în Africa, fiind aproape imprcaticabil pentru pacienţii spitalelor de top.

"Este foarte frumos, dar nu suntem surprinşi de acest caz", a spus Anthony Fauci, directorul Institului American pentru Alergii şi Boli Infecţioase, adăugând că "din păcate, nu este un exemplu ce poate fi pus în practică".

Pacientul, un american în vârstă de 42 de ani, stabilit în Germania, suferea şi de leucemie, fapt ce a justificat transplantul riscant de celule stem. Aceste transplanturi cer ştergerea sistemului imunitar al pacientului, înclusiv măduva osoasă, prin radiaţii şi medicaţie. Între 10 şi 30 la sută dintre pacienţii care optează pentru acest tratament nu supravieţiuiesc transplantului.

"Personal, aş prefera să urmez tratamentul convenţional", a spus Robert Gallo, directorul Institutului de Virusologie Umană al Universităţii de Medicină din Maryland, referindu-se la medicamentele antiretrovirale.

De cele mai multe ori, şansele de a găsi un donator, care este compatibil cu pacientul şi, de asemenea, are rara mutaţie genetică ce oferă rezistenţă la virusul HIV, sunt foarte mici. Cu toate acestea, virusul pacientului a fost înlăturat în urmă cu 20 de luni, chiar dacă acesta nu a luat medicamentele antiretrovirale, şi succesul cazului său este o dovadă că mult visatul tratament pentru SIDA - injectarea celulelor stem modificate genetic - ar putea funcţiona.

Vindecarea a fost anunţată miercuri de Gero Hutter şi Eckhard Thiel, specialişti în cancerul sangvin la Spitalul Charite din Berlin. Încercările de a folosi transplanturi de măduvă osoasă pentru vindecarea bolanvilor de SIDA au început în ani '80. Într-un caz, un pacient ce suferea de SIDA şi limfom a murit de cancer după două luni, însă s-a descoperit că virusul HIV dispăruse, însă nu s-a descoperit dacă transplantul i-a oferit protecţie.

În 1995, un alt pacient a primit măduvă osoasă de la un babuin, specie imună la virusul uman. Pacientul a supravieţuit 11 ani, însă a murit de SIDA şi cancer; transplantul nu l-a ajutat însă tripla terapie antiretrovirală, inventată între timp, l-a ajutat.

Hutter a spus că unul dintre cei 80 de ptenţiali donatori care erau compatibili cu pacientul pentru tratamentul leucemiei aveau mutaţia numită Delta 32. Această mutaţie, descoperită în anii '90, trebuie moştenită de la ambii părinţi. Cu aceasta, globulelor albe produse de măduvă le lipsesc receptorii de suprafaţă, care permit virusului sp invadeze sistemul imunitar.

Chiar dacă reproducerea virusului HIV este oprită de medicamente, acesta poate rezista, mai mulţi ani, în stare latentă, în celule limfatice şi celulele nervoase.

Medicii spun că acest caz este primul pas în stabilirea unei terapii ce poate induce artificial mutaţia Delta 32.

Ne puteți urmări și pe Google News