Reducerile de personal au fost anunţate şi ieri de către companii din toată ţara.
Numărul cel mai semnificativ se înregistrează în domeniul agricol, unde 50.000 de persoane intră în şomaj tehnic, până la primăvară. HUNEDOARA. Din cauza lipsei comenzilor, fabrica de volane şi centuri de siguranţă de la Brad, judeţul Hunedoara, a anunţat că va trimite în şomaj 300 dintre cei aproximativ 1.200 de angajaţi. Unitatea face parte din grupul american Key Safety Systems şi care a produs pentru Fiat, Volkswagen - Audi, Jaguar, Opel, Peugeot - Citroën, Bentley şi Masseratti. „E singura concediere colectivă anunţată, dar situaţia se poate schimba în orice zi“, spune Vasile Iorgovan, directorul executiv al AJOFM Hunedoara. Potrivit acestuia, şi SEWS, grup japonez care produce la Deva şi Orăştie cablaje electrice, cu peste 3.000 de angajaţi, este ameninţat de criză: „M-am întâlnit cu ambasadorul Japoniei la Bucureşti şi cu manageri locali ai SEWS şi mi s-a spus că nu se doreşte, la nivel local, efectuarea de concedieri, dar acestea vor fi şi aici dacă la nivelurile superioare ale companiei se decide aşa ceva. Mi s-a spus că există chiar şi posibilitatea relocării celor două fabrici“, a explicat Iorgovan. SIBIU. Aproape 100 de angajaţi ai firmelor Roteco Sibiu, din industria textilă, şi Transeuro Şura Mică, care efectuează transport internaţional de autovehicule, rămân fără loc de muncă în decembrie. La nivelul judeţului, în anul 2008 au fost disponibilizate aproximativ 590 de persoane, din care circa 250 pe parcursul lunii noiembrie. BIHOR. Numărul concedierilor colective a crescut de patru ori în Bihor, în comparaţie cu anul trecut. „În 2007, în semestrul patru, au fost înregistrate 260 de concedieri, iar anul acesta numărul a ajuns la 1.228“, a informat Dorel Drăghici, directorul executiv al AJOFM Bihor. În 2008, s-au înregistrat 2.924 de concedieri. Printre firmele-„campioane“ din judeţ se numără Coca-Cola, cu 102 persoane. CARAŞ-SEVERIN. AJOFM Caraş-Severin a primit luna aceasta solicitări pentru un număr de 162 de concedieri colective. TMK Reşiţa a anunţat că va concedia 29 din cei 1.266 de angajaţi. Arsenal Reşiţa, producător de armament, a disponibilizat la 1 noiembrie 91 de angajaţi. Alte patru persoane au fost puse pe liber de la UM 02524 Reşiţa. În industria auto, şase salariaţi de la TRW Deta şi-au depus dosarul pentru concediere. În industria minieră, Energomineral Moldova Nouă disponibilizează 37 din cei 91 de angajaţi. MEHEDINŢI. Judeţul cu cel mai mic şomaj, doar câteva firme au anunţat la AJOFM patru trimiteri în şomaj, dar nu la nivel colectiv.
FĂRĂ PROBLEME
Bugetul de şomaj îi cuprinde pe toţi potenţialii disponibilizaţi
Cele 29.000 de disponibilizări preconizate până în luna martie 2009 - dintre care 17.000 până la finele acestui an, nu au un impact semnificativ în economie, explică ministrul muncii, Mariana Câmpeanu. „Şi anul trecut, numărul şomerilor de la sfârşitul de an a fost acelaşi aproximativ, deci nu văd motive de îngrijorare“, a spus Câmpeanu. Potrivit acesteia, problemele reale ar putea începe abia spre jumătatea lui 2009. În plus, surse din Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) spun că bugetul alocat pentru şomaj este, de câţiva ani, excedentar, iar banii adunaţi în acest timp pot suporta un număr aproape dublu de indemnizaţii. Specialiştii spun că, cel puţin până la Sărbători, angajatorii vor încerca să găsească alternativă la disponibilizare. Numărul de şomeri înregistraţi la ANOFM, luna trecută, a fost de 364.183, faţă de 352.912 în septembrie şi 367.375, în octombrie 2008. Cel mai ridicat procent al ratei şomajului s-a înregistrat în Mehedinţi (8,7%), iar cel mai scăzut în Timiş (1,3%). Rata şomajului, pe ţară, este de 4%. (Andreea Ciupercă)
Citiţi şi:
„Românul e fudul, mănâncă bine, se îmbracă mai bine, nu e nicio criză“ Baltazar: „Măsurile lui Tăriceanu nu ne feresc de criză“