Parlamentarii pleacă, Tăriceanu rămâne premier

Parlamentarii pleacă, Tăriceanu rămâne premier

Parlamentul nu a reuşit ieri să voteze moţiunea de cenzură, iniţiată de PDL şi susţinută de PRM, din cauza lipsei de cvorum.

La şedinţa de ieri au fost prezenţi 121 de parlamentari, din cei 232 de membri care trebuie să fie prezenţi în mod obligatoriu. Mai mult, nu au fost prezenţi nici măcar toţi cei 131 de semnatari ai moţiunii intitulate „Guvernul pleacă, educaţia rămâne“.

Şedinţă suspendată

La ora 14.00, când era programată dezbaterea moţiunii, sala de plen era aproape pustie. De la liberali au venit în jur de 20 de deputaţi şi un număr similar de PSD-işti s-au prezentat pentru a urmări lucrările (social-democraţii anunţaseră că boicotează moţiunea).

Prezenţa cea mai consistentă s-a înregistrat în rândurile PDL şi PRM, partide semnatare ale moţiunii, dar şi aici au fost destui absenţi. Listele de prezenţă dovedesc acest lucru. Din ele reiese că 12 parlamentari PDL nu au fost deloc la şedinţă, alţi democrat-liberali au semnat listele, dar nu au fost însă în sală.

În această situaţie, Bogdan Olteanu (PNL), preşedintele Camerei Deputaţilor, a suspendat lucrările, invocând lipsa de cvorum. Conducerile Senatului şi Camerei Deputaţilor vor fi convocate, într-un moment în care vor putea avea cvorum, pentru a stabili data votării moţiunii.   Caruselul acuzaţiilor

Preşedintele PDL, Emil Boc, şi vicepreşedintele PRM Lucian Bolcaş l-au acuzat pe Bogdan Olteanu că a suspendat şedinţa fără a anunţa momentul reluării lucrărilor, aşa cum prevede regulamentul şedinţelor comune.   De altfel, PDL a solicitat, fără succes însă întrunirea plenului în cursul zilei de ieri, la ora 16.00. Boc îi mai reproşează lui Olteanu că nu ar fi respectat termenul constituţional pentru dezbaterea moţiunii - trei zile de la prezentarea în plen.

Liberalul susţine că nu există decât un termen-limită minimal în care să se dezbată moţiunea de cenzură a PDL, nu şi unul maximal. „Eu am aplicat regulamentul Camerelor reunite. Din cei 232 de parlamentari, care trebuie să fie prezenţi, erau doar 121. Din partea PDL, numai 23 de parlamentari din 64 au fost prezenţi la şedinţă, conform semnăturilor de prezenţă“, a spus Olteanu.   AVERTISMENT STERIL

PSD se joacă de-a moţiunea de cenzură

Cu toate că PSD a boicotat, ieri, încercarea PDL de a dărâma guvernul Tăriceanu, vicepreşedintele social-democraţilor Cristian Diaconescu a declarat, la Realitatea TV, că partidul său ar putea depune o moţiune de cenzură. Diaconescu a pretins că PSD ia serios în calcul această variantă, în cazul în care PNL va tergiversa, în Camera Deputaţilor, respingerea ordonanţei de urgenţă privind salariile profesorilor. „Noi am atenţionat conducerea Camerei Deputaţilor în legătură cu faptul că, dacă se va încerca să se tergiverseze punerea pe ordinea de zi a acestui act normativ, atunci vom privi foarte serios modul în care PSD se poziţionează în ceea ce priveşte moţiunea de cenzură. Chiar ne gândim să introducem noi o moţiune de cenzură“, a declarat Diaconescu. PSD şi-ar dori ca ordonanţa să fie discutată în plenul Camerei la începutul săptămânii viitoare.

Ne puteți urmări și pe Google News