Bush lasă în suspensie crearea statului palestinian
- Adam Popescu
- 8 noiembrie 2008, 02:00
Condoleezza Rice le-a transmis oficialilor de la Ierusalim şi Ramallah că, în lipsa unui acord, trebuie să continue negocierile şi sub noua administraţie.
Secretarul de stat american Condoleezza Rice s-a aflat ieri la Ierusalim şi Ramallah, în încercarea de a asigura continuarea procesului de pace israelo-palestinian după schimbarea, în ianuarie, a administraţiei de la Washington, relatează AFP. Casa Albă a recunoscut în premieră, joi, că este improbabil ca un acord de pace să fie semnat până la sfârşitul anului, în conformitate cu obiectivul stabilit în urmă cu un an la conferinţa de la Annapolis, găzduită de Statele Unite. Organizată de administraţia Bush şi beneficiind de participarea preşedintelui palestinian Mahmoud Abbas şi a premierului israelian Ehud Olmert, conferinţa s-a încheiat prin semnarea unui angajament comun de a ajunge la un acord de pace până la sfârşitul acestei luni. Obiectivul final urma să fie crearea unui stat palestinian. „Viziunea preşedintelui Bush privind un stat palestinian în relaţii de pace cu Israelul nu se va realiza dintr-o dată, într-o manieră spectaculoasă, ci va fi rezultatul unor eforturi susţinute, metodice şi sincere“, a declarat Condoleezza Rice la Ierusalim. Secretarul de stat american a început joi o vizită de patru zile în Orientul Mijlociu, cu un evident caracter „testamentar“, notează AFP.
Preşedintele american în exerciţiu, George W. Bush, spera că semnarea unui acord până la sfârşitul mandatului său va îmbunătăţi „moştenirea“ sa pe plan extern, comentează Reuters. Tratativele au fost afectate de violenţe şi dispute privind extinderea coloniilor evreieşti şi statutul Ierusalimului, dar secretarul de stat american a precizat că eforturile nu se vor opri aici. Iranul, un subiect fierbinte Premierul israelian, Ehud Olmert, a avut o discuţie telefonică, joi, cu preşedinte ales al Statelor Unite, Barack Obama, în care ambii au subliniat necesitatea de a continua procesul de pace cu partea palestiniană. Acesta nu urmează să fie însă singurul subiect al dialogului americanoisraelian. Ministrul israelian al apărării, Ehud Barak, a cerut, ieri, Statelor Unite să nu elimine opţiunea militară în dosarul nuclear iranian.
„Suntem convinşi că Iranul continuă eforturile de obţinere a armei nucleare“, a declarat acesta. Spre deosebire de administraţia Bush, democratul Barack Obama a evocat posibilitatea deschiderii unui dialog cu Iranul fără precondiţii. Această poziţie ar putea crea divergenţe între Statele Unite şi Israel, consideră ministrul israelian de externe, Tzipi Livni. „Un dialog în stadiul actual al problemei ar putea fi considerat un semn de slăbiciune“, a precizat Livni.