Viorel Hrebenciuc: "Sunt un bun necesar în politică"

Viorel Hrebenciuc: "Sunt un bun necesar în politică"

Hrebenciuc susţine că s-a purtat o discuţie despre intrarea PSD în guvernul Tăriceanu şi spune că PNL ar fi un partener natural al partidului său datorită bunei colaborări din parlament.

Ioana Lupea: Vi se spune „sforarul şef“ sau „combinagiul“. Viorel Hrebenciuc: Este foarte multă legendă în tot ce se spune în jurul meu.

I.L.: Reputaţia puterii înseamnă putere. Vă convin legendele... Sunt momente când îmi convin, sunt momente în care nu-mi convin...

Mircea Marian: Dar dumneavoastră spuneaţi că aţi negociat cu absolut toată lumea. Mă refeream la lideri de partide. „Toată lumea“ aşa, generic, sună destul de ciudat.

I.L.: În timp ce pregăteam in terviul, mi-am dat seama că la dumneavoastră totul este într-o relaţie cu oameni din lumea politică, din afaceri. Dacă daţi o conotaţie negativă acestui cuvânt - „relaţie“ - eu spun că sunt un om sociabil şi dispus la dialog.

I.L.: Aveţi prieteni în politică? Eu zic că am.

I.L.: Pe cine? N-am cum să nominalizez.

M.M.: Becali? Da. Deşi toată lumea spune că este creaţia mea, în ultimul an şi jumătate nu prea mai avem discuţii despre politică. El a luat foarte în serios politica de dreapta pe care o face, eu sunt de stânga, pentru el stânga este dracul. Am decis amân doi să nu mai discutăm politică.

I.L.: Dar prieteni în presă aveţi? Pe ici, pe colo, da.

I.L.: Unii spun că sunteţi un rău necesar în politică. Eu consider că sunt un bun necesar în politică şi vă spun de ce cred acest lucru. Pot să argumentez. Peste tot în parlamentele din Europa şi din Statele Unite, dacă vreţi, negocierile sunt o a doua natură a fiecărui grup parlamentar şi a parlamentarilor. Numai la noi acest lucru a căpătat o conotaţie negativă. Acum câţiva ani, am spus că sunt foarte multe lucruri care se rezolvă la o cafea, la bufet. Ştiam ce spun. Într-adevăr, foarte multe lucruri pentru România le-am rezolvat la o cafea, pentru că acolo aveam cu cine să stau de vorbă şi am avut companionul. Acum să revenim la relaţii. Poate că şi faptul că sunt în politică din perioada postdecembristă m-a făcut să cunosc o mulţime de oameni din diferite medii.

M.M.: Oricum, cred că este mai bine să vă spună lumea că sunteţi sforar decât să vă numească „guzganul rozaliu“. Mai sunteţi în relaţii cu Cristian Tudor Popescu, cel care v-a numit astfel? A fost nedrept.

M.M.: Mai vorbiţi cu el? Nu, n-am mai vorbit cu el.

M.M.: Eraţi proprietar la „Adevărul“, pe vremea aceea? Nu.

M.M.: Dar aveaţi un cuvânt de spus în politica editorială? Nu cred că am avut vreodată un cuvânt de spus. Eram într-o relaţie de excepţie cu domnul Tinu, dar el nu era un om căruia să-i dai un telefon şi să-i spui să scrie un articol. Când dezbăteam o idee ţinea ore întregi, era extrem de încăpăţânat în dialog. Trebuia să vii cu a gumente foarte puternice ca să-i întorci o idee. Din acest punct de vedere, dacă reuşeam să-i întorc ideile înseamnă că interveneam în po litica editorială a ziarului „Adevărul“. Ştiţi că el este cel care a vorbit pentru prima oară despre scrutinul uninominal.

M.M.: „Adevărul“ a pornit campania pe acest subiect. Exact. Şi am discutat mult despre ce s-a întâmplat în lume, care este tendinţa, de ce este rău votul uninominal. Şi totuşi a continuat campania.

I.L.: Şi dumneavoastră aţi mers în parlament cu legea. Corect. Nici un politician nu-şi poate permite să fie împotriva dorinţei electoratului. Când peste 80% din populaţie îşi dorea vot uninominal, deşi 79% nu ştiu exact din ce constă, normal, care este politicianul care să vrea altceva.

M.M.: Şi acum nu vă pare rău că este vot uninominal? Ba da.

I.L.: Ar putea fi schimbat sistemul, după alegeri? Să vedem ce rezultă după acest vot, dar cred că trebuie să revenim la votul proporţional pe listă, iar mass-media să faceţi presiuni pe partide să pună oameni serioşi pe liste. Aşa se pot întări partidele, nu altfel, nu prin fragmentarea lor.

M.M.: Oricum, lumea tot partidul va vota şi la uninominale. Într-adevăr, între 60% şi 80% este vot politic, numai că nu mai ştii cum vor reacţiona colegii din parlament în momentul în care sunt aleşi uninominal.

M.M.: Unde vedeţi slăbiciunea votului uninomnal? Cea mai mare slăbiciune este că scade disciplina de grup. Gândiţi-vă pentru guvernul care va veni. Azi, guvernul trebuie să negocieze cu două sau trei grupuri parlamentare, după care liderii de grup negociază cu propriiilor colegii. Imaginaţi-vă că eşti guvern, trebuie să treci un proiect de lege şi trebuie să stai de vorbă cu o mulţime de parlamentari aleşi uninominal, fiecare cu probleme în colegiile lor. Nu-mi imaginez parlamentar care să nu aibă probleme în colegiul său.

M.M.: Asta este foarte bine pentru preşedinte fiindcă el va putea merge „om la om“ şi să-i convingă să-l voteze pe premierul pe care-l va propune.  Mă îndoiesc că va rezolva acest lucru atât de repede.

M.M.: Vă ştiaţi cu Omar Hayssam? Îl ştiam cum îl ştia toată lumea.

I.L.: Aţi spus că v-aţi întâlnit într-o seară cu Hayssam în curtea casei dumneavoastră... L-am sunat eu. Era o chestiune imobiliară la mijloc şi un prieten mă rugase să vorbesc cu el.

I.L.: Fostul şef al poliţiei, Ion Pitulescu, declara că toţi mafioţii arabi - Iskandarani, Hayssam - erau apropiaţi de PSD şi ţineau legătura cu dumneavoastră prin intermediul lui Kemal Kader. Este o mare greşeală ce a spus Pitulescu şi nu este singura pe care a făcut-o.

CALCULE DE GUVERNARE

„Pornind de la cinci procente diferenţă în sus avem dreptul să conducem un guvern“

I.L.: Relaţia dv. personală cu Tal Silberstein, consultantul PNL, a contat în sprijinul pe care PSD l-a acordat în ultimii doi ani guvernului? Am fost la nunta lui acum doi ani, cred, iar de atunci nu am mai vorbit.

I.L.: Negocierile din parlament le purtaţi doar cu Bogdan Olteanu? Pentru liberali, cu Bogdan Olteanu. Crin Antonescu este liderul grupului, dar mi-e mult mai uşor să-l găsesc pe Bogdan.

M.M.: Nu aveţi sentimentul că relaţia asta îi face rău, că l-a dus în conflict cu mare parte din propriul partid. Cu Chiliman, de exemplu... Dacă este în conflict cu Chiliman sau cu o parte din propriul partid, sigur nu datorită lui Hrebenciuc.

I.L.: Aveţi o relaţie maestru-ucenic? Nu există o asemenea relaţie. Bogdan Olteanu a acţionat foarte bine ca preşedinte al Camerei Deputaţilor, este un tânăr de viitor în politica românească.

I.L.: Aţi discutat vreodată cu partenerii de la PNL intrarea PSD la guvernare? A fost antamată o discuţie, după care s-a renunţat.

I.L.: De ce? Erau două strategii de creştere a PSD: una de a intra în guvernul Tăriceanu şi alta de a nu intra. S-a preferat să nu intrăm.

M.M.: Din punct de vedere al relaţiilor personale, PNL ar fi un aliat natural? Nu-i vorba de relaţii personale. Cu ei am colaborat mult mai bine, în parlament, decât cu PDL.

I.L.: În mai 2007, aţi declarat: „Am discutat cu Băsescu, m-am întâlnit cu el înainte de ieşirea PD de la guvernare. Chiar aţi negociat cu Băsescu ieşirea PD de la guvernare? Nu comentez.

M.M.: Când aţi discutat ultima oară cu Traian Băsescu? Ultima oară când am discutat mai mult a fost în ziua în care şi-a depus candidatura la funcţia de pre şedinte, la Biroul Electoral, în 2004.

M.M.: Dar care-i problema când negociaţi cu Traian Băsescu? N-am negociat cu el, dar pot să vă spun o problemă de fond. În general, se vorbeşte despre Domnia Sa că nu se ţine de cuvânt. 

M.M.: Şi credeţi că aţi putea negocia, după alegeri, viitorul guvern? Dacă se va ţine de cuvânt, da.

I.L.: În urmă cu două săptămâni, spuneaţi că Băsescu este un adevărat om de stat care va lua în calcul propunerea PSD de alcătuire a viitorului guvern. Acest lucru îl spuneam într-un context mai larg, luând în calcul nevoia de stabilitate politică în România anului 2009. Când vorbesc despre necesitatea stabilităţii politice în România mă refer la faptul că urmează o perioadă în politica internaţională în care nu avem voie să riscăm soarta României datorită instabilităţii din ţară.

M.M.: Deci spuneţi că va fi un an greu în 2009, aşa că va trebui să coopereze toată lumea, inclusiv cu Traian Băsescu. Absolut.

M.M.: El va numi viitorul premier, dacă nu ia nimeni 50% plus unu. Din această perspectivă aţi fi dispus să cooperaţi? Absolut.

M.M.: Inclusiv să-i votaţi un viitor prim-ministru? Nu. Noi vorbim despre nominalizarea domnului Mircea Geoană ca premier, în contextul în care PSD va câştiga alegerile. În accepţiunea mea, câştigatul alegerilor înseamnă să avem mai mult de cinci procente decât PDL. Şi pornind de la cinci procente în sus avem dreptul să conducem un guvern în această ţară.

M.M.: Sub cinci procente? Devine discutabilă problema.

I.L.: Cu PDL aţi face un guvern? Este prematur să discutăm.

M.M.: Sondajele vă dau sub PDL. Aşteptaţi cu încredere sondajele următoare.

BUNĂ COLABORARE. Hrebenciuc vede în Bogdan Olteanu un tânăr de viitor (Foto: Răzvan Vălcăneanţu)

PREZIDENŢIABILII PSD

„La simpatia pe care o are Adrian Năstase în colegiul în care candidează, stă foarte bine“

I.L.: Soţul Anei Birchall v-a acuzat, printre rânduri, că sunteţi în spatele linşajului mediatic al soţiei sale. Sunteţi în mass-media de atâţia ani şi cred că mă cunoaşteţi. Niciodată nu am avut o asemenea relaţie cu presa.

M.M.: El spune că aţi prezentat presei un SMS.  I.L.: A trimis patru SMS-uri personalizate şi unul singur, cel trimis dv., a ajuns în presă. Asta dovedeşte că este un specialist, de vreme ce a învăţat să dea SMS-uri personalizate. Dacă el consideră că eu am greşit faţă de el, îmi cer scuze. Dar eu consider că nu am greşit.

M.M.: Dar soţia sa a făcut bine insistând să candideze? Nu.

M.M.: De ce? Cred că dacă mergea la Murgeni, în Vaslui, că-i adevărat, că nu-i ade vărat, oricine putea să o apostrofeze.

I.L.: Dar PSD a fost foarte solidar cu oameni acuzaţi de chestiuni mult mai grave decât sexul în maşină. Adrian Năstase, de exemplu... Acum, dacă eu n-am fost de acord, nu înseamnă că PSD-ul nu se solidarizează. Am înţeles că acum candidează în America de Nord, aşa că părerea mea chiar că nu a contat.

M.M.: Povestea cu Adrian Năstase trage partidul la vale? Nu pot să-mi dau seama. Poţi să spui că există o conotaţie negativă. Pe de altă parte, uitându-mă la simpatia pe care o are în colegiul în care candidează, stă foarte bine, o să fie o surpriză plăcută pentru partid. 

I.L.: Este o variantă pentru preşedinţie, în 2009? Eu aveam un răspuns-standard: în măsura în care îşi va rezolva problemele în justiţie ar putea fi un foarte bun prezidenţiabil. Astăzi, păstrez răspunsul-standard, dar mai adaug ceva: nici Băsescu nu avea problemele rezolvate în justiţie, dar a candidat şi a câştigat.

I.L.: Cristian Diaconescu ar fi un prezidenţiabil mai bun ca Adrian Năstase? Dumnealui a fost diplomat şi ar putea fi un alt prototip de politician decât tipul Mazăre-Oprescu-Băsescu, în care se încadrează şi domnul Năstase.

I.L.: Datorită dv., Mircea Geoană se află la conducerea PSD. Sunteţi mulţumit de ceea ce a făcut în acest post? Ce înseamnă „datorită dv.“?

I.L.: La congresul PSD, din 2005, aţi făcut joncţiunea cu grupul de la Cluj, şi votul a fost pentru Geoană şi împotriva lui Iliescu. Eu am mai spus un lucru: PSD, azi, este un partid reformat. Mă refer la faptul că majoritatea covârşitoare a colegilor mei care conduc PSD sunt în politică după 2000. Un partid condus, la 18 ani de la Revoluţie, de oameni care sunt în politică de opt ani consider că este reformat. Poate nu suficient din punct de vedere al unora, prea suficient din punct de vedere al altora, este o chestiune pe care o putem discuta. Mircea Geoană nu este genul de lider care a fost Adrian Năstase, recunoscut prin faptul că a condus PSD cu mână de fier. Am văzut că, în partid, se vorbeşte că este mult mai dem cratic. O fi bine, o fi rău? Eu cred că este bine. Faptul că domnul Geoană a reuşit să păstreze partidul unit după alegerile din 2004 este un lucru extrem de important.

M.M.: Sorin Oprescu s-ar putea întoarce în PSD? S-ar putea întoarce oricând, dar nu cred că va face acest lucru

I.L.: Votează cu PNL, cu domnul Tăriceanu. Este opţiunea Domniei Sale şi nu cred că este cea mai rea.

M.M.: Îl vedeţi ca pe un contracandidat viabil al lui Traian Băsescu. Sorin Oprescu este acelaşi prototip de preşedinte ca şi domnul Traian Băsescu. Când PSD va avea propriul candidat, nu ştiu în ce măsură va mai putea fi votat Sorin Oprescu.

I.L.: Am mai văzut asta cu domnul Diaconescu. Ulciorul nu merge de două ori la apă.

FAMILIE

„Andrei nu are nici una dintre caracteristicile unui copil de bani gata“

M.M.: Relaţia dintre fiul dv., Andrei, şi fata lui Traian Băsescu, Elena, vă influenţează cariera politică? Nu are nici o legătură.

M.M.: Băiatul dv. are opţiuni politice? Nu este în nici un partid.

I.L.: E un personaj monden. Aici este un lucru care mă deranjează.

M.M.: Afaceri face? A fost o afacere pe care a pornit-o din clasa a XII-a, împreună cu un prieten de-al lui, cu firma „Moda Zilei“, import de mărfuri din China. Aş vrea să-l cunoaşteţi pe Andrei şi o să vedeţi că nu are nici una dintre caracteristicile unui copil de bani gata. 

M.M.: În declaraţia de avere aveaţi 37,5 de hectare care... ...au dispărut. Era o promisiune de vânzare care nu s-a mai materializat.

M.M.: Cine trebuia să le vândă?  Nu contează cine.

M.M.: Becali? Chiar, culmea, nu erau de la Becali.

Ne puteți urmări și pe Google News