Temperaturi record în zona arctică

Temperaturi record în zona arctică

Oceanul Arctic se confruntă cu temperaturi record, gheţa se topeşte, iar turmele de reni sunt din ce în ce mai puţine din punct de vedere numeric, se precizează în cadrul unui raport publicat, astăzi, de către oamenii de ştiinţă ai Laboratorului de Cercetări şi Inginerie a Zonelor Arctice.

”Fără îndoială că toate zonele planetei interrelaţionează, iar ceea ce se întâmplă în Oceanul Arctic este de o importanţă vitală pentru întreaga planetă”, a precizat Jackie Richter-Menge, unul dintre cercetători.

Raportul, la care au lucrat 46 de oameni de ştiinţă din 10 ţări a avut în vedere diferite schimbări care s-au produs în ultimul timp în zona arctică.

”Transformările care se petrec în această zonă arată că este vorba despre un efect de domino care are la bază mai multe cauze. Acestea se manifestă mult mai pregnant decât în alte regiuni ale lumii”, a precizat James Overland, oceanograf în cadrul Laboratorului Naţional de Administrare a Mediului Oceanic şi Atmosferic din Zona Pacificului, din Seattle.

”Aici avem de-a face cu un ecosistem mult mai sensibil, ale cărui transformări se manifestă mai rapid şi mai pregnant decât în alte zone”, a adăugat specialistul.

De exemplu, în această toamnă, temperaturile Oceanului Arctic au crescut cu 9 grade pe scara Fahrenheit peste normalul din zonă.

Acelaşi raport semnalează că 2007 a fost cel mai călduros an înregistrat în Oceanul Arctic, fapt ce a dus la pierderi record ale calotei glaciare. Nici 2008 nu a fost un an mai bun din această privinţă.

Temperaturile tot mai crescute determină o rapidă topire a gheţii, favorizându-se astfel încălzirea solară a oceanului. Fenomenul afectează şi viaţa subacvatică dar şi fauna din zonă.

Turmele de reni, ale căror efective au crescut gradat începând cu 1970, înregistrează acum pierderi îngrijorătoare. Zona este, însă, din ce în ce mai populată de raţele sălbatice care găsesc un habitat propice în Oceanul Arctic.

Conform cercetătorilor, încălzirea globală şi transformările tot mai semnificative ale mediului ameninţă echilibrul natural al planetei.

Sursa:Associated Press

Ne puteți urmări și pe Google News