Bogaţii din topul "Capital" deţin o avere cumulată ce însumează o treime din PIB-ul României.
Cei mai bogaţi 300 de români deţin o avere cumulată de aproape 40 de miliarde de euro, ceea ce reprezintă o pondere de 32,5% în produsul intern brut al ţării, potrivit estimărilor revistei „Capital“. Avem opt miliardari în euro, iar dacă ne raportăm la dolari, numărul de miliardari români este de 12, indică „Topul celor mai bogaţi 300 de români“, lansat ieri de revista „Capital“.
Primele 100 persoane din top controlează circa 45% din totalul averilor din clasament. Iar dacă cei 300 de milionari şi-ar dona banii şi proprietăţ ile, fiecare român ar primi câte 1.808 euro.
O mare parte a averilor care îi menţin sau i-au propulsat pe oamenii de afaceri în clasament sunt susţinute de afacerile imobiliare sau din sectorul construcţiilor şi al materialelor de construcţii. Industria energetică se numără şi ea printre sectoarele „vedetă“ pe care şi-au clădit bogaţii ţării businessurile, alături de retail şi servicii. Alte sectoare bănoase sunt reciclarea deşeurilor, industria alimentară, turism, hoteluri şi piaţa de capital.
Criza financiară va schimba clasamentul în 2009
Probabilitatea este foarte mare ca topul bogaţilor de anul viitor să arate foarte diferit de cel din acest an. Clasamentul lansat ieri se bazează pe datele financiare ale companiilor de anul trecut, disponibile la Ministerul Finanţelor, şi pe valoarea de piaţă a companiilor. Însă criza financiară internaţională „născută“ în SUA în 2007 s-a răspândit în Europa şi a ajuns să fie simţită şi în România abia anul acesta. Astfel, cei mai mari afacerişti sunt primii care au suferit pierderi în urma scăderii drastice a acţiunilor listate la Bursă, a ieftinirii caselor şi terenurilor şi a blocajului de pe piaţa imobiliară.
De altfel, averile românilor care au cei mai mulţi bani se bazează în mare parte pe valoarea investiţiilor imobiliare. „17 miliarde de euro este valoarea plasamentelor imobiliare ale miliardarilor şi milionarilor români, aproapre jumătate din averile însumate ale acestora“, potrivit Oanei Osman, redactor şef-adjunct al revistei „Capital“.
Prigoană şi Tăriceanu, printre cei mai bogaţi politicieni
Cei 300 de români avuţi deţin participaţii la 2.500 de firme. Altfel spus, un milionar are deţineri în medie la 12 firme. Însă există atât oameni de afaceri care au o singură companie, cât şi unii care au 100.
Cei mai avuţi oameni politici, potrivit revistei „Capital“, sunt Gigi Becali, preşedintele PNG, Dinu Patriciu, preşedinte de onoare la PNL Prahova, Dan Voiculescu, preşedintele fondator al Partidului Conservator, şi Adriean Videanu, prim-vicepreşedinte PNL, cu o avere de 250-260 milioane de euro. Ei sunt urmaţi de Silviu Prigoană, posesorul unei averi de 150-160 milioane de euro, şi de liderul liberal, premierul Călin Popescu-Tăriceanu, care are 36-39 milioane de euro.
Cele mai bogate femei sunt Camelia şi Corina Voiculescu, Anca Vlad, care deţine grupul de firme Fildas, şi Camelia Şucu, proprietara afacerii cu mobilă de lux Class Living. Veţi putea afla mai multe despre averile celor mai bogaţi 300 de români la jurnalele de ştiri de astăzi ale postului de televiziune Kanal D. Topul celor mai puternice femei din lume
Topul miliardarilor din fotbal
Cei mai bogaţi români NOI ÎN TOP Casa Regală a intrat în clasament
Pragul de intrare în topul celor mai bogaţ i români din acest an este de 14 milioane de euro. Faţă de anul trecut, au intrat circa 40 de noi milionari, alţii părăsind clasamentul. Cel mai avut nou intrată este Casa Regală, ocupanta locului 27, cu o avere de 248-255 milioane de euro, datorată în totalitate proprietăţilor imobiliare. Familia regală deţine domeniul Sinaia, ce cuprinde castelele Peleş şi Pelişor, Foişor şi Economat, Casa Cavalerilor, la care se adaugă 7.500 de hectare de teren în judeţul Arad şi imobile în Bucureşti. Printre cei care s-au alăturat listei celor mai bogaţi români se mai numără Gruia Stoica şi Ion Rădulea, din Bucureşti, Mircea Mihăilescu, din Constanţa şi Cristian Teodorescu din Braşov. LOCUL 1 Imobiliarele îl urcă în top pe Becali
Cu o avere estimată de „Capital“ la 2,5 miliarde de euro, George Becali (foto) a ajuns pe primul loc în topul celor mai bogaţi români datorită scumpirii terenurilor de anul trecut. Latifundiarul deţine 250 hectare în Pipera, 27 hectare în sectorul 1, 9,5 hectare în sectorul 2, 130 hectare în Popeşti- Leordeni, 100 hectare în Piteşti, 12.500 hectare în Brăila, precum şi terenuri în Baloteşti şi Otopeni. După Revoluţie, Becali şi-a riscat economiile investind în comerţul cu blugi aduşi din angrourile turceşti.
LOCUL 2
Ion Ţiriac, nelipsit în Top 3
Afacerile fostului tenismen Ion Ţiriac (foto) au crescut, anul trecut, cu 57%, iar profitul său a urcat cu 70%. Averea sa de 2,2-2,4 miliarde de euro este susţinută în special de divizia Ţiriac Imobiliare. Începând cu 2003, omul de afaceri a investit în domeniu circa 300 de milioane de euro. Principalele sale proiecte sunt două centre comerciale în Braşov şi Timişoara şi proiectul rezidenţial de lux Stejarii, din Pădurea Băneasa. Ţiriac mai deţine proprietăţi în München, Monte Carlo şi Paris, fiind un investitor activ pe Bursă.
LOCUL 3
Patriciu: răsturnare de situaţie
Petrolistul Dinu Patriciu (foto), ocupantul primului loc în topul de anul trecut, a coborât două poziţii din cauza sumei mai mici pe care a încasat-o în urma vânzării către KazMunaiGaz a 75% din Rompetrol Group. Suma vehiculată anul trecut era de 2,7 miliarde de dolari, însă potrivit datelor anunţate recent de KMG, Patriciu a încasat doar 1,28 miliarde de dolari. Averea sa actuală e estimată la 2-2,1 miliarde de euro, mare parte din aceşti bani fiind investiţi pe Bursă, în imobiliare şi în trustul de presă Adevărul.
LOCUL 4
Familia Voiculescu, susţinută de Intact
Businessurile moştenite de Camelia şi Corina Voiculescu de la Dan Voiculescu (foto) sunt estimate la 1,5-1,6 miliarde de euro, din care un miliard de euro reprezintă valoarea de piaţă a trustului de presă Intact. Familia deţine participaţii în peste 50 de companii din diferite domenii de activitate: transporturi aeriene, dulgherie sau lactate. Foarte profitabil a fost şi grupul Grivco, din care face parte Grivco Energy, firmă specializată în tranzacţiile cu energie. Divizia agricolă gestionează 7.000 hectare de teren.
LOCUL 5 Fraţii Păunescu, între porturi şi imobiliare
Grupul de firme deţinut de fraţii Bobby (foto) şi Răzvan Păunescu a derulat afaceri de peste 700 milioane de euro, anul trecut. Cei doi fraţi au intrat în clasamentul „Capital“ cu o avere estimată la 1,3-1,4 miliarde de euro. Alături de modernizarea celor nouă porturi de la Dunăre şi investiţii în cariere de granit, familia Păunescu a prins şi boomul imobiliar. Ei au proprietăţi în aproape toate centrele sau zonele rezidenţiale ale oraşelor mari din România. Fraţii Păunescu mai au afaceri imobiliare în SUA, Vietnam şi Cambodgia.