Celebrităţi în vremuri de criză

Celebrităţi în vremuri de criză

Dorin Cocoş, soţul Elenei Udrea, bagă bani în blocuri mici, Teo recomandă investirea economiilor personale în aur, iar Marcel Iureş nu-şi face griji pentru că nu are mulţi bani.

„Evenimentul zilei“ a întrebat mai multe personalităţi din diverse domenii cum le-ar putea afecta criza internaţională şi cea autohtonă afacerile, traiul de zi cu zi şi ce le recomandă românilor pentru anul viitor. Am ales atât analişti economici, cât şi oameni de afaceri, actori, vedete de televiziune sau solişti.

Viziuni personale

Fiecare vine cu viziunea sa despre situaţia actuală din România şi despre ceea ce se va întâmpla la anul sau în viitor. Dacă unii sunt optimişti sau câţiva nu ştiu prea bine ce să creadă, alţii se aşteaptă la ceea ce e mai rău. Omul de afaceri Dorin Cocoş vede deja o nouă oportunitate de afaceri: va investi în hoteluri mici, care să fie manevrate uşor şi gestionate cu pierderi minime, şi în blocuri de locuinţe.

Profesorul de economie Daniel Dăianu mizează pe soliditatea sistemului bancar românesc, Camelia Şucu, şefa de la Mobexpert, crede că actuala criză va curăţa mediul de afaceri, iar Teo Trandafir, vedetă Prima TV, crede că numai cei care au cu adevărat mulţi bani au de ce să se teamă. Şi actorul Marcel Iureş are o viziune similară. El spune că personal nu are ce pierde, deoarece „nu prea are bani“.

În acelaşi timp, Huidu, „cârcotaş ul“ de serviciu, este optimist. Ne aduce aminte că românii au mai trecut prin momente grele, aşa că au experienţa unor astfel situaţii. Nu în ultimul rând, criticul literar Dan C. Mihăilescu crede că în România, „ţara lui Păcală şi Tândală“, criza este benefică, deoarece ne responsabilizează, ne solidarizează şi ne recalibrează. (A contribuit Florentina Cioacă)

PLANURI DE VIITOR

Ilie Şerbănescu, analist economic

„Anul viitor va fi prost de tot, deoarece se strâng mai multe scadenţe. Guvernul a majorat pensiile fără a avea fondurile necesare. Acum, parlamentul a votat mărirea cu 50% a salariilor profesorilor. Astfel, momentul dificil în care guvernul nu avea de unde plăti nici măcar banii de pensii oricum venea, cu sau fără criză financiară. O să avem noi propria criză internă. Mai mult, deficitul extern îşi va cere drepturile. Pentru omul de rând, lucrurile vor sta la anul mai prost decât anul acesta. De câţiva ani ne-a fost de la an la an puţin mai bine, din cauza creditelor luate de la bănci. Anul viitor însă ne va fi mai rău din nou, deoarece acum trebuie să dăm banii înapoi, iar alte credite, cu noile norme ale băncii centrale, devin greu de accesat.“

Teo Trandafir, vedetă

„Nu cred că la banii noştri ar fi o nenorocire. Dacă aş fi Dinu Patriciu, aş avea de ce să mă îngrijorez. Dar nu sunt, aşa că am alte probleme. (...) Am văzut însă la televizor că la americani se ieftinesc toate. Dacă e aşa, atunci tot într-o criză s-o ţinem. La noi, probabil că se vor scumpi. Eu nu am bani, am investit tot ce-am avut la momentul respectiv. Cel mai sănătos este să nu ţii bani. Banii sunt făcuţi să ruleze şi tu, dacă nu-i ai, nu ai de ce să-ţi faci griji. Sfatul meu este să cumperi aur, pentru că nu se devalorizează niciodată. Nu ştiu dacă m-aţi văzut la două emisiuni cu aceeaşi pereche de cercei. Recent, la modă erau terenurile, dar nu a ţinut mult. În schimb, aurul, dacă a funcţionat atâtea mii de ani, va merge şi de acum încolo.“

Dan C. Mihăilescu, critic literar

„Lăsaţi criza în pace! Ea nu ne vrea răul! În ţara lui Păcală şi Tândală, unde nu există cultul economisirii, al muncii temeinice, al disciplinei şi al echilibrului în toate, o ţară care adoră improvizaţia, fentarea legii şi delirul consumismului până la autoanulare, orice criză e benefică. Criza ne responsabilizează, ne solidarizează, ne recalibrează. Pe noi, abia răul ne face conştienţi. Ca unul care nu are puşi de-o parte nici măcar toţi banii de înmormântare - sper ca, în familie, să murim în rate, nu la grămadă! - zona de încruntare în care ne pregătim să intrăm nu înseamnă nimic deosebit. Mai tăiem de ici, de colo, ne cenzurăm micile capricii - ca să ni le ocrotim pe cele mari - şi mergem pe înţelepciunea strămoşească: sănătate şi frăţie!“

Daniel Dăianu, profesor de economie

„Eu nu mi-am retras din banii aflaţi în depozite şi nu voi face aşa ceva. Sistemul bancar din România este mai solid faţă de alte ţări din UE. Cetăţenii trebuie să fie mai cumpătaţi în cheltuirea veniturilor, adică să economisească mai mult. Să ia împrumuturi numai dacă au nevoie şi în moneda în care obţin venituri. Nu le recomand să joace la Bursă. Anul viitor, companiile vor întâmpina probleme mai mari, deoarece creşte puternic costul creditului; accesul la finanţări este limitat, şi preţurile medii la materii prime de bază, la energie sunt factori constrângă- tori. Nu mai vorbesc despre restrângerea pieţelor de export. Dacă vom fi prudenţi, putem avea o creştere economică în jur de 4% în 2009, mai ales dacă vom folosi fondurile europene pentru infrastructură.“

Tudor Chirilă, solist

„Eu am pierdut deja la Bursă din cauza crizei. Nu e o sumă mare, dar contează. Cred că România va fi afectată şi mai mult de criza economică şi, în acelaşi timp, voi avea şi eu de suferit, în condiţiile în care proiectele mele sunt legate de finanţări - când marile companii îşi restrâng bugetele, inevitabil suntem şi noi, artiştii, afectaţi. Norocul meu este că nu am credite şi, în prezent, vreau să investesc în mine. Cred că resursele umane sunt o investiţie profitabilă tot timpul. Am investit şi în imobiliare - am două terenuri la mare, dar acum nu le-aş putea vinde nici dacă aş vrea, pentru că nu le cumpără nimeni. În opinia mea, cine are bani ar fi bine să-i ţină acasă, e mare criză de lichidităţi şi nu e momentul oportun să investeşti.“ Gică Popescu, impresar

„Nu ştim cât se va prelungi această criză, dar vom încerca să ne adaptăm. Şi eu ţin banii la bancă, dar nu cred că sunt acum în pericol. Pe mine, personal, nu mă afectează deocamdată această criză - am mai multe afaceri şi mă ocup în special de imobiliare. Şi asta înseamnă mai mult decât locuinţe - înseamnă hoteluri, birouri. Proiectele mele nu vor fi afectate nici anul viitor, pentru că am deja finanţare asigurată. Este adevărat însă că nu mai avem elanul de anii anteriori, dar cred că lucrurile nu sunt aşa de grave pe cum par. Există şi o parte bună: cred că piaţa imobiliară se va aşeza şi va scăpa de speculatori, care vor pierde foarte mult în această perioadă. Astfel, noi, cei care chiar vrem să investim în domeniul acesta, ne vom putea desfăşura mai uşor.“

Camelia Şucu, femeie de afaceri

„Din fericire, oamenii de afaceri români privesc cu responsabilitate şi calm această criză. După această perioadă, vom vedea o reaşezare, o curăţare a mediului de afaceri. Ne vom consolida mai bine companiile. Criza nu îmi va strica proiectele de afaceri. Anul viitor vom deschide un magazin Natuzzi la Cluj, iar în 2010-2011 alte două la Timişoara şi la Iaşi. Pregătim şi un proiect imobiliar de nişă în nordul Bucureştiului. Piaţa imobiliară va cunoaşte o echilibrare şi o stabilizare pe preţuri mai corecte. Pentru anul viitor, ne facem estimările pentru un curs de 4,2 lei. Nu cred că va depăşi acest prag. Îmi voi păstra în continuare banii la bănci. Am nevoie de rulaj şi de credite pentru proiectele mele. Nu le recomand oamenilor să-şi retragă banii din bănci.“

Dorin Cocoş, om de afaceri

„Pe mine nu m-a afectat criza pentru că am făcut investiţii cu un grad minim de risc. Nu ţin bani în bănci, deci nu mă interesează prea tare situaţia acestora şi cred că banii investiţi în imobile sau terenuri nu au cum să se devalorizeze. În viitor, voi face exact ce am făcut şi până acum: voi investi în hoteluri mici, care să fie manevrate uşor şi gestionate cu pierderi minime, şi în blocuri de locuinţe. Dar nu mă arunc la cartiere cu sute de apartamente, mă refer la blocuri mici, de 20-30 de locuinţe, situate în zone liniştite. Profitabile sunt şi investiţiile în spaţiile comerciale şi micile ateliere de servicii. Fluctuaţia cursului leu-euro nu mă preocupă, întrucât nu am bani lichizi. Nu sunt un om atât de bogat pe cât crede lumea.“ Viorel Hrebenciuc, politician

„Eu mi-aş ţine economiile în lei. Noi nu vom avea probleme din cauza crizei financiare internaţionale, dar putem suferi influenţa crahurilor financiare ale băncilor care au sucursale în România. Ceea ce s-a întâmplat pe pieţele internaţionale este un Caritas mondial. Dacă am avut în ani ’90 Caritasuri, acum suntem feriţi. La noi băncile nu au lucrat cu instrumente derivate. Atâta timp cât băncile au speculat între ele cu hârtii de valoare, cineva trebuie să plătească. Cine pierde? Oamenii de rând pentru că au fost privatizate profiturile şi naţionalizate pierderile. Eu cred că această criză este un eşec al capitalismului de tip liberal. În toate ţările afectate statul a fost obligat să intervină pentru a regla mecanismele de piaţă.“

Marcel Iureş, actor

„Eu nu prea ştiu cum mă va afecta criza deoarece nu prea am bani pentru care să-mi fac griji. Trăiesc de pe-o zi pe alta, concentrându- mă pe fiecare moment. Veniturile mele provin din onorariile de la filme şi din teatru şi nu sunt foarte mari. Ce va fi anul viitor? Habar nu am. Am totuşi încredere în ceea ce zice guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, care este un om integru, că în România nu sunt şi nici nu vor fi probleme cu băncile. Pe de altă parte, măsurile politicienilor de mărire a salariilor care ar putea dezechilibra economia mi se par şi mie greşite, mai ales că vin chiar înainte de alegeri. Despre criză nu ştiu mare lucru, deoarece nu deschid televizorul decât pentru a urmări echipa naţională de fotbal şi Universitatea Craiova.“ Şerban Huidu, realizator TV

„Este o perioadă grea, o simt şi eu, însă românii sunt obişnuiţi. Au mai trecut prin asta. Cred că cei mai afectaţi vor fi speculanţ ii. Creşterea economică din ultima perioadă a fost precedată de situaţii groaznice în trecut, cum ar fi cele din perioada 1995-1997, astfel că avem ceva experienţă în gestionarea unor crize de acest gen şi sunt convins că românii vor pica în picioare şi de această dată. Mai mult, consider că marea atracţie va fi, pe viitor, tot estul Europei, unde efectele crizei mondiale s-au simţit mai puţin. Astfel, marile companii occidentale o să vină la noi să se pună pe picioare, să investească aici. Apele economice sunt mai mici, şi asta ne va ajuta să ne revenim mai repede. Desigur, pentru asta ar trebui şi o autostradă.“

Adriean Videanu, prim-vicepreşedintele PDL

„Nu cred că vom avea efecte dezastruoase. România va fi totuşi afectată. Estimez că vor scădea preţurile la produsele petroliere, la materiale de construcţii şi va fi afectată lichiditatea în creditare. Evoluţia afacerilor e greu de anticipat. Sunt dependent de pieţele externe, dar am mai ales contracte cu lumea arabă care nu este încă afectată de criză. Se va resimţi în schimb ce se întâmplă în Europa. Ceea ce mă îngrijorează este lipsa unor politici guvernamentale în ceea ce înseamnă oferta internă de bunuri şi servicii. Cursul euro cred că va fi undeva la 3,6-3,7. În general, toţi banii mei sunt în companie, aşa că îi voi reinvesti la fel. Populaţiei îi recomand să economisească şi să-şi plaseze banii în bănci, mai ales în condiţiile garantării depozitelor de către BNR.“ 

Ne puteți urmări și pe Google News