Zeci de mii de copii au coloana deformată, iar ortopezii spun că boala nu apare din cauza ghiozdanului prea greu, ci are şi cauze genetice.
Peste 13.000 de copii din România suferă de scolioză (au coloana deformată în formă de „S“), ceea ce ne situează pe primul lor în Europa, avertizează specialiştii în ortopedie pediatrică. Aceştia ţin să precizeze că boala nu este un rezultat al poziţiei incorecte în bancă sau al ghiozdanului prea greu pe care micuţii îl poartă în spate, confuzie pe care o fac inclusiv medici de familie. În multe cazuri, micuţii ajung la specialişti în stadii avansate ale bolii, ceea ce complică mult tratamentele. În acest moment, peste 300 de copii se află pe listele de aşteptare pentru a fi operaţi de scolioză. Un rol important în depistarea deformaţiilor coloanei vertebrale îl au şi părinţii, care trebuie să meargă cât mai repede la medic dacă observă că micuţii au deviaţii sau denivelări ale coloanei. „Boala se depistează târziu sau incorect“
„Suntem ţara cu cei mai mai mulţi bolnavi de scolioză din Europa. De vină nu este decât diagnosticarea târzie sau incorectă a bolii. O mare problemă în România o reprezintă prejudecăţile din lumea medicilor. Multă lume crede că scolioza este cauzată de o poziţie incorectă în bancă sau de ghiozdanul prea greu. Nimic mai neadevărat. Scolioza nu o face decât cel programat genetic să o facă“, a declarat Mihai Jianu, preşedintele Societăţii Române de Ortopedie şi Traumatologie Pedriatică (SROTP), într-o conferinţă de presă care a avut loc la Târgu-Mureş, unde se desfăşoară Congresul SROTP. Birocraţia „răpeşte“ dreptul la operaţie
Specialiştii spun că numărul mare de scolioze congenitale (genetice) este favorizat de condiţiile precare de viaţă la gravide, însă, în cele mai multe cazuri, cauzele nu sunt cunoscute.
„Cel mai grav este că pacienţi care prezintă scolioze ce debutează în primii ani de viaţă trec de perioada optimă de intervenţie operatorie şi ajung la noi cu scolioze de peste 100 de grade, în care operaţiile sunt laborioase, cu risc mare de deces şi paralizii“, afirmă medicul Gheorghe Burnei, şeful Secţiei de Ortopedie de la Spitalul „Marie Curie“ din Bucureşti, unde sunt operaţi de scolioză în jur de 60 de copii anual. Medicul confirmă faptul că ghiozdanul nu cauzează boala: „Un ghiozdan prea greu, purtat pe un singur umăr, poate să grăbească un pic evoluţia bolii la un copil predispus să facă scolioză, însă nu o declanşează“.
În funcţie de stadiul bolii, scolioza se tratează prin kinetoterapie, prin purtarea unui corset sau cu operaţie, care poate dura şi opt ore şi este extrem de traumatizantă. Intervenţia constă în implantarea unor piese metalice (şuruburi, tije) în coloana vertebrală pentru corectarea poziţiei coloanei.
În acest moment, pe listele de aşteptare se află peste 300 de copii care au nevoie de o astfel de operaţie, din cauza faptului că prin casele de asigurări se decontează un număr limitat de operaţii. „E păcat pentru copii pentru că ajung în faze în care nu mai pot fi operaţi“, mai spune ortopedul Mihai Jianu. Astfel de intervenţii pentru scolioze se fac în Bucureşti, la Iaşi şi la Târgu- Mureş, dar şi în spitale pentru adulţi. APEL CĂTRE PĂRINŢI
Duceţi la medic copiii cu deviaţii la coloană
„Părinţii care au copii între 1 şi 10 ani (perioada de debut a scoliozei) trebuie să fie atenţi şi să urmărească poziţia coloanei vertebrale a acestora. Dacă simţiţi denivelări sau deviaţii, prezentaţi-vă cu micuţul la un medic specialist pentru un consult“, vă sfătuieşte ortopedul Gheorghe Burnei, de la Spitalul „Marie Curie“ din Bucureşti. Medicul le recomandă părinţilor să fie atenţi şi la poziţia în care stau umerii copiilor (ar trebui să fie la acelaşi nivel) şi bazinul (nu ar trebui să fie în poziţie oblică), pentru că şi aceste semne pot indica faptul că micuţii au probleme la nivelul coloanei vertebrale.