Metamfetamina face ravagii în Europa de Est

Metamfetamina face ravagii în Europa de Est

Drogul de sinteză a ajuns să fie folosit la fel de mult ca haşişul în Ucraina, Polonia, Rusia şi Cehia. Autorităţile locale caută soluţii.

La nivel mondial, numărul persoanelor care au consumat cel puţin o dată acest tip de drog în ultimele 12 luni este de 34 de milioane, potrivit Oficiului Naţiunilor Unite contra Drogurilor şi Crimei (ONUDC), citat de AFP.   Metamfetamina este uşor de fabricat artizanal, pentru că are la bază medicamente care nu necesită reţetă. De aceea, experţii antidrog reuniţi la Praga, la prima conferinţă globală pe acest subiect, consideră că este stupefiantul cel mai răspândit în lume, după canabis. Narcotic fără frontiere

Din Statele Unite până în China, trecând prin Georgia, Australia sau Arabia Saudită, peste o sută de ţări au depistat numeroşi consumatori de metamfetamină. Americanii o numesc „meth“ sau „crystal“, ruşii şi ucrainenii îi spun „Vint“, praghezii - „Pervitină“. Drogul, încadrat la categoria de mare risc, cauzează tulburări mintale de tipul schizofreniei sau paranoia, şi contribuie la propagarea SIDA, după cum indică studiile medicale prezentate la Conferinţa din capitala Cehiei. Deşi este mai răspândită în Asia şi America de Nord decât în Europa, metamfetamina a cucerit şi ţările mai sărace de pe Bătrânul Continent. Cu banii pe care un ucrainean i-ar da pe o doză de opiu, el îşi poate cumpăra ingrediente cu care să-şi prepare între 10 şi 12 doze de „Vint“. Autorităţile se simt dezarmate   La nivel mondial, nu se poate face portretul unui consumator-tip de metamfetamină. În Vancouver, drogul îi afectează mai ales pe cei fără un adăpost, pe marginalizaţii social. În schimb, la San Francisco, amatorii de orgii sexuale se află printre principalii consumatori. În timp ce, în Africa de Sud, adolescenţii sunt principalele victime ale narcoticului de sinteză.   În SUA, proporţia de drogaţi cu metamfetamină a crescut cu 127% din 1995 până în 2005, afirmă serviciile americane de sănătate. În California, acest drog întrece până şi alcoolul, în clinicile de tratare a diverselor dependenţe.

Piaţa mondială a drogurilor de sinteză este estimată la 65 miliarde de dolari SUA, mai indică ONUDC.

Ne puteți urmări și pe Google News