După o investiţie de trei milioane de euro, maternitatea, deschisă în urmă cu 125 de ani, oferă condiţii de secolul XXI.
De săptămâna viitoare, bucureş tencele, dar şi cele care locuiesc în judeţele apropiate Capitalei, vor putea să-şi aducă pe lume copiii în condiţii de lux, într-o unitate medicală de stat. Maternitatea Filantropia din Capitală a fost inaugurată oficial ieri după ani întregi de renovări şi consolidări şi cu peste trei milioane de euro investiţi. Banii au fost puşi la bătaie de Primăria Sectorului 1, Ministerul Sănătăţii şi mai multe ONG-uri.
În maternitate, viitoarele mămici vor putea sta în aceeaşi cameră cu copilul, în saloane de maximum trei paturi, iar dacă vor să-şi vadă dosarul medical pe care îl au la spital de acasă o pot face on-line, cu ajutorul unei parole.
Aproape 200 de paturi în camere de maximum trei locuri
După ani întregi în care activitatea Maternităţii Filantropia s-a înghesuit într-un singur pavilion, din cauza lucră rilor de consolidare, ieri a fost inaugurat noul spital, întins pe trei corpuri, cu o capacitate de aproape 200 de paturi. Dacă, în saloanele de maximum trei paturi, cazarea este gratuită, pentru rezerve mămicile vor trebui să plătească suplimentar. „Departamentele de obstetrică şi neonatologie au toate aparatură nouă, de ultimă generaţie“, a declarat ieri, la inaugurare, managerul spitalului, Gheorghe Peltecu.
În blocul operator nou-nouţ, prevăzut cu sistem de purificare a aerului, se pot face anual 1.600 de intervenţii chirurgicale. Mămicile care vor naşte pe cale naturală beneficiază de o sală specială, în care pot sta înainte de declanşarea travaliului. Pe toată perioada naşterii, fiecare pacientă va sta într-un salon personal.
Cozi mai mici şi fişă medicală on-line
Odată cu prezentarea noii feţe a maternităţii, conducerea unităţii le promite pacientelor şi cozi mai mici. Pacientele care vin la camera de gardă pot afla de la recepţie, odată cu primirea unui bon de ordine, şi ora la care intră la consultaţie, urmând să fie avertizate pe monitorul de la recepţie atunci când le vine rândul.
În plus, pacientele nu vor mai fi nevoite să se deplaseze la spital pentru a obţine o informaţie din propria fişă medicală. Pe sistemul dezvoltat în clinicile particulare din ţară, pacientele îşi vor putea accesa datele medicale de acasă.
„În baza unei parole, pacientele vor putea accesa de pe calculatorul personal datele medicale“, a subliniat George Iancu, medic rezident de obstetrică-ginecologie la Spitalul Clinic Filantropia.
PLANURI DE VIITOR
Depistarea gratuită a malformaţiilor la feţi
Pe viitor, femeile însărcinate care ajung la Maternitatea Filantropia vor putea face în spital teste gratuite pentru depistarea malformaţiilor congenitale, spitalul având deja un departament de medicină maternofetală. În plus, urmează să se deschidă şi o sală de operaţii laparoscopice. Pe lângă naşteri sau intervenţii chirurgicale ginecologice, în spital se mai tratează pacientele cu cancer genital şi de sân.