Românii care suferă de depresii suprapopulează spitalele

Românii care suferă de depresii suprapopulează spitalele

În spitalele de psihiatrie sunt trataţi prea mulţi bolnavi care suferă de depresie, cu toate că cei mai mulţi dintre ei ar trebui să beneficieze de tratamente în ambulatorii de specialitate.

„Spre exemplu, la cel mai mare spital de psihiatrie din ţară, «Alexandru Obregia», 35 la sută dintre cei internaţi suferă de depresie şi doar 19 la sută au schizofrenie. Această realitate este total diferită de ce se întâmplă în ţările din Europa de Vest, unde principalul motiv pentru internarea într-un spital de psihiatrie este schizofrenia. La noi nu există structuri ambulatorii suficient dezvoltate sau centre comunitare pentru boli psihice uşoare, cum se întâmplă în ţările din Vest“, ne-a declarat conf. dr. Radu Mihăilescu, directorul medical al Spitalului de Psihiatrie „Alexandru Obregia“, cu ocazia aniversării a 85 de ani de la inaugurarea unităţii medicale, care a fost prima de acest gen din ţara noastră.

Medicul mai spune că, atunci când sunt tratate ambulatoriu, bolile psihice uşoare sunt mai uşor de vindecat, pentru că bolnavii se simt mai bine atunci când primesc îngrijiri în mediul propriu, decât într-un spital de psihiatrie.

În România, statisticile arată că între 9 şi 10 la sută dintre locuitori sunt diagnosticaţi cu depresie. „Cauzele principale ţin, pe de o parte, de genetică, pe de altă parte, de dependeţ a de alcool şi droguri“, mai spune psihiatrul.

Ne puteți urmări și pe Google News