ÎN PAT CU DUŞMANUL: Credeţi în dragoste la prima vedere?

ÎN PAT CU DUŞMANUL: Credeţi în dragoste la prima vedere?

Iubirea nu este o acţiune voluntară, raţională sau controlabilă.

Fluturi în stomac   Iubirea nu este o acţiune voluntară, raţională sau controlabilă. Nu este nici măcar o alegere şi nu presupune niciun fel de negociere. Este o întâmplare cu noroc sau ghinion, fără să fie responsabil cineva. Din această perspectivă, dragostea la prima vedere este cea mai sinceră dintre iubiri, pentru că e singura în care avem aşteptări cu sufletul la gură, nu pretenţii, singura în care nu ni se cuvine nimic, dar sperăm să primim totul, este singura în care dăruim necondiţionat şi nu avem reproşuri de făcut.   În faţa acestei tresăriri, toţi savanţii cu aparatele lor de măsură şi control îşi pierd orice noimă. Oare de ce reţinem în amintire momentele în care fluturii pătrund în stomac, nu zilele, lunile sau anii în care aşternem site pentru cernerea acelui sentiment? Nu pare să mai fie loc de pasiune între doi oameni care s-au cercetat cu lupa, prudenţi şi îngrijoraţi pentru propria stare de bine. Nu pare să mai fie iubire, ci program de viaţă.

Dragostea se naşte în inimă, nu în straturile intime ale celulelor. Ne aduce bucurie tocmai pentru că, în egală măsură, ne poate produce suferinţă. Fără asumarea acestui risc nu putem avea parte de iubire. Răscolind în lung şi-n lat, putem găsi ceva care să semene, să ni se pară convenabil şi sigur, confortabil şi mulţumitor. Mereu va lipsi însă ceva, ca şi cum am locui, de dragul facilităţilor, într-un hotel de lux şi-am lăsa praful să se-aşeze în propria casă.(Elena Georgescu) Chibritul şi lumânarea Despre dragostea la prima vedere, psihologii spun că efectul ei depinde de starea de spirit în care te afli şi că durează aproximativ 30 de secunde pentru a se instala. Dragostea e un alfabet constituit din semne subtile, imposibil de descifrat în câteva secunde, o emoţie atât de profundă, încât cuvintele nu o pot exprima. În acest sens se chinuiesc de secole filosofii, poeţii şi savanţii. Unii caută să-i dea definiţii, alţii să-i descrie stările, ultimii ne povestesc despre feromoni, dopamină, serotonină şi alte substanţe chimice care ar fi secretate de organism la vederea persoanei respective.

„Dragostea la prima vedere“ este compusă din „dragoste“ şi „la prima vedere“, termeni antagonici în opinia mea. Când ochii îţi pică pe cineva şi apare acel sentiment, ce simţi, de fapt? O puternică atracţie faţă de respectiva persoană, dorinţa de a-i fi alături şi, să mă scuze doamnele!, de a nu sta cu mâinile în propriul sân. Dintre cele trei etape ale dragostei - dorinţa, atracţia şi afecţiunea -, „la prima vedere“ se referă la dorinţă şi la atracţie, căci afecţiunea vine - dacă vine - un pic mai târziu. Ai sări însă în foc pentru o persoană pe care de-abia ai văzut-o? Ai face-o, cred, doar dacă ai fi pompier.

Dorinţa arde ca un chibrit, dragostea ca o lumânare. Câteodată, e foarte adevărat, dorinţa la prima vedere se preschimbă în dragoste, însă e doar o fericită întâmplare, o transformare de care filosofii, poeţii şi savanţii nu prea s-au ocupat.(Adrian Georgescu)

Puteţi comenta pe www.adriangeorgescu.ro

Ne puteți urmări și pe Google News