Ce sport alegi pentru copilul tău

Ce sport alegi pentru copilul tău

Cei mici pot fi daţi la gimnastică încă de la 4-5 ani, pentru a-şi întări organismul, iar la înot chiar mai devreme.

Sporturile ar trebui practicate de copii după ce împlinesc 4-5 ani. Cei care fac regulat mişcare se dezvoltă mult mai armonios, sunt mai echilibraţi şi se maturizează mai repede.

Cele mai la îndemână opţiuni pentru părinţii care doresc ca micuţii să aibă o activitate fizică sunt cluburile speciale, de tipul Palatului Copiilor, unde copiii pot fi antrenaţi şi pentru competiţii.

Micuţii devin mai organizaţi

Ţinuta, disciplina şi modul matur de comportament fac diferenţ a între un copil fără preocupă ri sportive şi un altul care practică sport regulat, spun specialiş- tii. „Copilul devine mai rezistent şi are o capacitate de muncă mult mai mare. În plus, este şi mult mai organizat. Cei care nu fac sport sunt mai sensibili“, spune Silvia Ionescu, profesor de educa- ţie fizică şi sport la Palatul Copiilor „Adrian Băran“, din Slatina.

Practicat de două-trei ori pe săptămână, sportul îi ajută pe cei mici să-şi dezvolte corpul armonios. „Sportul fortifică şi elasticizează articulaţiile, întăreşte musculatura şi dezvoltă aparatele cardiovascular şi respirator“, subliniază Adriana Tănăsie, profesor de educaţie fizică şi director al Clubului Copiilor Drăgăşani, Vâlcea, unde cei mici pot practica dans modern, gimnastică, judo, aerobic şi tenis de câmp (pentru şcolari).

Verificaţi dacă nu există contraindicaţii

Cei care-şi doresc ca micuţul lor să practice sport trebuie să-i facă acestuia înainte un set de analize, pentru a nu avea contraindicaţ ii. „Fără adeverinţă medicală din partea medicului de familie copiii nu sunt acceptaţi la activităţile sportive“, explică Adriana Tănăsie.

De asemenea, părinţii trebuie să se asigure că cel mic este destul de matur să asculte şi de o a treia persoană. „Noi invităm părintele să stea la primele ore la curs cu cel mic, şi dacă este necesară intervenţ ia lui, i-o solicităm. Dacă, însă, cel mic plânge încontinuu şi cere în permanenţă atenţie, sfătuim părintele să încerce anul viitor.

Altfel, antrenorul va fi atent doar la un singur copil, iar ceilalţi vor fi ignoraţi“, apreciază Cezar Bădiţă, profesor de înot la Asociaţia Sportivă Energy Club din Bucureşti.

Înotul dezvoltă toate grupele musculare

Cel mai recomandat sport pentru cei mici este înotul, deoarece lucrează toate grupele musculare. Din păcate, însă, sunt puţine bazine de înot în ţară destinate celor mici.

„Copiii pot fi daţi la înot şi mai devreme de patru ani, însă părinţii trebuie să se asigure că bazinele nu sunt curăţate cu clor, ci prin alte metode (ultraviolete), deoarece cei mici au un sistem imunitar încă nedezvoltat. Un astfel de sport îi disciplinează foarte mult. Încă de la primele şedinţe cei mici învaţă să facă lucruri din propria voinţă: îşi aranjează prosopelul sau se aşază în formaţie“, spune profesorul de înot Cezar Bădiţă. Giamnastica este o activitate care le modelează celor mici foarte bine corpul, spun antrenorii.

„De la cinci ani, gimnastica dezvoltă mobilitatea şi îi face mult mai conştincioşi“, susţine Silvia Ionescu, profesor de educaţie fizică şi sport la Palatul Copiilor „Adrian Băran“, din Slatina. Deoarece atletismul stagnează creşterea, este indicat mai târziu, spre adolescenţă. Dacă cel mic nu este o fire sportivă şi se arată dezinteresat, îl puteţi da la dans modern şi balet, care îl pot atrage şi datorită muzicii.

"Copiii pot fi daţi la înot şi mai devreme de 4 ani. Un astfel de sport îi disciplinează foarte mult.", Cezar Bădiţă, profesor de înot

RECOMANDĂRI Sporturi în funcţie de vârstă

Nu orice activitate sportivă este potrivită pentru un copil. În funcţie de vârstă, specialiştii au următoarele recomandări pentru părinţi:

4-5 ani: înot, gimnastică, balet;

6-7 ani: sporturile mai dinamice (dans sportiv, schi, patinaj);

După 7 ani: sporturile de echipă (handbal, baschet etc.);

După 10-12 ani: atletism, karate.

LOCURI UNDE SE POATE FACE MIŞCARE

Clubul Copiilor Drăgăşani, Vâlcea, 0250.810.682 Palatul Copiilor „Adrian Băran“, Slatina, 0249.431.877 Palatul Naţional al Copiilor, Bucureşti, 0213.300.838 World Class Health Academy, Bucureşti, 021.403.09.00 Asociaţia Sportivă Energy Club, Bucureşti, 0722.895.541

Ne puteți urmări și pe Google News