Băsescu: Voi lucra cu orice Guvern independent de oligarhie
- Adam Popescu
- 24 septembrie 2008, 14:30
Traian Băsescu s-a adresat în această dimineaţă plenului reunit al Parlamentului. Preşedintele a prezentat mesaje pe teme de politică internă şi externă. Şeful statului a susţinut în discursul despre starea naţiunii că va colabora cu orice guvern care răspunde provocărilor României de astăzi şi care nu răspunde intereselor oligarhiei, făcând totodată apel la o campanie electorală bazată pe programe şi politici.
El a mai spus în mesajul de astăzi, adresat Parlamentului, că se aşteaptă la o campanie electorală care să fie ocazia confruntării între programe şi politici, bazată pe soluţii realiste, şi nu pe promisiuni demagogice.
"Îmi exprim convingerea că românii îi vor alege pe cei ce pot cel mai bine să facă faţă sfidărilor, pe cei care vor putea să înlăture cauzele pe care le-am enumerat şi care întârzie modernizarea României. Personal, voi conlucra cu orice Guvern care răspunde priorităţilor României de azi, care nu este dependent de o oligarhie sau de un interes de grup, care are curajul să-şi asume schimbările dificile despre care am arătat că este nevoie", a precizat Traian Băsescu.
Totodată, el a adresat tuturor actorilor politici rugămintea ca România să nu fie blocată în următoarele luni doar pentru că la 30 noiembrie sunt alegeri parlamentare. "Instituţiile statului trebuie să funcţioneze responsabil, în interesul cetăţeanului şi nu în interesul unor partide.
Vă doresc tuturor succes în perioada electorală şi să nu uitaţi că datorăm cetăţenilor acestei ţări şansa unei Românii mai bune", şi-a încheiat şeful statului raportul despre starea naţiunii.
În ceea ce priveşte prezenţa în plen a parlamentarilor, liberalii au boicotat cuvântarea preşedintelui, iar social-democraţii au lipsit în masă. De asemenea, nu a fost prezent nici un lider de partid sau de grup. Şedinţa a fost prezidată de Norica Nicolai şi Eugen Nicolicea.
Vă oferim câteva concluzii subliniate de preşedintele Traian Băsescu în discursul său şi care conturează un diagnostic al României după patru ani de mandat.
> Avem nevoie de o viziune, de noi obiective, noi instrumente de guvernare democratică, noi atitudini şi comportamente. > La doi ani de la aderarea la Uniunea Europeană s-au înregistrat: creştere economică susţinută, creştere a PIB-ului de 5,5% din 2002 până în 2007, sectorul privat reprezintă 70% din PIB, inflacţia a scăzut sub două cifre. Pentru acestea, Băsescu a mulţumit guvernului pentru crearea mediului de afaceri corespunzător. > Ca membru UE, România ar trebui să fie un catalizator de atragere a investiţiilor străine. > Din 2003, s-a produs o accelerare a reformelor în sistemul judiciar, apreciată de Uniunea Europeană. > Dosarele a trei foşti miniştri şi a 14 parlamentari au ajus în instanţă ceea de demostrează eficienţa justiţiei.
> Băsescu a apreciat capacitatea oamenilor politici de a se mobiliza şi de a susţine poziţia comună a statului în ceea ce priveşte nerecunoaşterea idependenţei statului Kosovo. > Şeful statului a subliniat necesitatea unei schimbări în domeniul educaţiei susţinută de toate partidele parlamentare prin semnarea Pactului pentru Educaţie. > Din punctul de vedere al necesităţii apropierii politicienilor de alegători, Băsescu a vorbit despre introducerea votului uninominal, chiar dacă varianta aleasă nu este cea dorită de cetăţeni.
> Aderarea României la UE aduce unele oportunităţi românilor, însă aceştia sunt excluşi de la aceste beneficii. > România are două deficienţe: alocarea resurselor şi democraţia, ceea ce îl face pe cetăţean să piardă pe toate planurile: social, economic, cultural.
Economie
> PIB-ul nu reprezintă decât 40% din media europeană. > Avem cea mai înapoiată economie din Uniunea Europeană, 30% din populaţie fiind în agricultură, un procent de două ori mai mare ca în alte state membre UE. > PIB-ul în Bucureşti şi în Ilfov este de 16.560 de euro, de trei ori mai mare ca cel din Moldova, 5.430 de euro. > România este dotată cu factori de producţie naturali, petrol, gaze naturale, bazin hidrografic, însă irosim resursele prin alocări ineficiente. > Rezerva strategică de eficienţă este în mediul rural. > Este necesară îndeplinirea obiectivelor riguroase pentru aderarea la moneda europeană în 2014.
Demografie
> Un obiectiv important este diminuarea şi inversarea scăderii numărului populaţiei României. În acest sens, Băsescu atrage atenţia asupra unei presiuni demografice în următorii 100 de ani. > Vârsta de pensionare este prea redusă. > România are nevoie de bugete multianuale.
Educaţie
> Sistemul de învăţământ are multiple deficienţe, fiind nerelevant în raport cu economia. > Performanţa elevilor români este sub media internaţională.
Sănătate
> Sistemul este inechitabil şi fără transparenţă. > Personalul medical migrează spre alte profesii.
Infrastructura > Lipsa infrastructurii reduce conexiunile cu celelalte state membre UE. > Au fost acordate 5,5 miliarde de euro pentru construcţia de autostrăzi, dar nu s-a atras niciun euro.
REACŢII NORICA NICOLAI (PNL): Vicepreşedintele Senatului Norica Nicolai a declarat că se aştepta ca preşedintele să aibă un discurs de tipul celui prezentat. Totuşi, a fost "cel puţin ciudat" faptul că Traian Băsescu a criticat Hotărârea Guvernului privind împărţirea colegiilor uninominale, în ziua în care o instanţă judecătorească ia în discuţie actul normativ.
VASILE BLAGA (PDL): "Raportul preşedintelui este mai mult decât binevenit. Actuala legislatură a Parlamentului este aproape de final, iar raportul preşedintelui a fost obiectiv din punctul de vedere al observaţiilor pe care le-a făcut, fiind prezentate, totodată, şi unele chestiuni precizate de către Comisia Europeană, iar altele analizate clar de către instituţiile româneşti - Statistică, Prognoză etc."
LUCIAN BOLCAŞ (PRM): "A fost unul dintre discursurile cele mai echilibrate ale domnului preşedinte, un rezumat foarte pertinent al unei situaţii care, din păcate, este şi reală şi tristă. Nu pot să apreciez proiecţiile sale spre viitor, având în vedere că în clipa aceasta nu avem nici un viitor guvernamental şi nu avem nici un viitor parlamentar, dar, evident, că am reţinut aspectele ce trebuie corectate în primul rând pe plan economic şi social. Din acest punct de vedere, a fost corect".
MIRCEA GEOANĂ (PSD): "După patru ani de mandat al preşedintelui şi al Guvernului, ambii de dreapta, starea naţiunii este proastă, iar nota pe care o primeşte preşedintele şi Guvernul este o notă la fel de proastă. Discursul este recunoaşterea unei înfrângeri a preşedintelui şi a Guvernului de dreapta".
SABIN CUTAŞ (PC): "Am asistat la un raport citit cu destulă dificultate de domnul Preşedinte. Multe dintre problemele semnalate de dânsul sunt reale. Noi, prin Programul de guvernare al Alianţei PSD-PC, le-am prins în acestă guvernare şi încercăm să găsim soluţii".
CITIŢI ŞI:
Tăriceanu are un plan "B" pentru uninominal Legea uninominalului, la un pas de a fi schimbată Vadim forţează amânarea alegerilor
ŞTIRE ACTUALIZATĂ LA ORA 11:50