Metanul, noua bombă cu ceas a omenirii

Metanul, noua bombă cu ceas a omenirii

Cercetătorii care studiază zona arctică au descoperit o nouă ameninţare din partea încălzirii globale. Permafrostul (strat de sol îngheţat permanent) se topeşte şi eliberează milioane de tone dintr-un gaz cu efect de seră, de 20 de ori mai nociv decât dioxidul de carbon, informează The Independent.

Cotidianul britanic mai spune că depozite mari de metan submarin ies la suprafaţă deoarece regiunea arctică devine tot mai caldă, iar gheaţa ei se retrage.

Depozitele de metan de sub pământ sunt importante deoarece oamenii de ştiinţă cred că eliberările bruşte de metan din trecut sunt responsabile pentru creşterea rapidă a temperaturii globale.

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Stockholm, Suedia, au trimis un vas de cercetare care a navigat întreaga coastă de nord a Rusiei. În mai multe zone s-au descoperit concentraţii mari de metan – uneori până de 100 de ori mai mari decât nivelul de sub pământ – pe o suprafaţă de mii de kilometri pătraţi din nordul Siberiei.

În ultimele zile, cercetătorii au văzut cum bule de gaz ieşeau la suprafaţa mării. Ei cred că permafrostul submarin, care a acţionat ca un capac ce împiedica gazul să scape, s-a topit şi i-a permis metanului să iasă din depozitele de sub pământ, formate înainte de era glaciară.

Metanul este un gaz cu efect de seră de aproximativ 20 de ori mai puternic decât dioxidul de carbon şi mulţi oameni de ştiinţă se tem că eliberarea lui ar putea accelera încălzirea globală. 

Cantitatea de metan stocată sub zona arctică este mai mare decât cantitatea totală de carbon închisă în rezervele de cărbune din întreaga lume.

Ne puteți urmări și pe Google News