"Nu există o viziune de raportare la romi la nivelul UE"
- Adam Popescu
- 21 septembrie 2008, 14:15
Într-o declaraţie de presă, Renate Weber, membru al delegaţiei Comisiei LIBE (Libertăţi Civile, Justiţie şi Afaceri Interne) a Parlamentului European, care a vizitat Roma cu scopul de a evalua măsurile privind recensământul celor care locuiesc în "taberele de nomazi", apreciează că "felul în care măsurile de urgenţă au fost puse în practică, mai ales la Napoli, a fost regretabil".
"Cred ca avem o problemă foarte mare şi la nivelul Uniunii Europene, unde nu există la acest moment o viziune - deci nu o strategie, dar macar o viziune - cu privire la felul în care Uniunea însăşi ar trebui să se raporteze la comunitatea romilor", este de parere europarlamentara PNL.
Vă prezentăm opinia europarlamentarei PNL, Renate Weber: “În ce anume a constat urgenţa care a determinat acest aşa-zis recensământ? Invocarea unei legi care iţi permite să iei astfel de măsuri în cazul unor catastrofe naturale are doar rostul de a găsi o bază legală, dar în mod concret nu au fost aduse argumente care să susţină urgenţa.
Felul în care măsurile de urgenţă au fost puse în practică, mai ales la Napoli, a fost regretabil – noi considerăm chiar că a fost inadmisibil, pentru că persoanelor li s-au luat date care nu au legătură cu o carte de identitate: amprente digitale, date privind etnia şi religia. În acelaşi timp, trebuie notat că după Rezoluţia Parlamentului European, Ministrul de Interne italian a elaborat Recomandări privind felul în care trebuie efectuat recensământul, recomandări care au intrat în vigoare la 27 iulie. După această dată, situaţia s-a schimbat, în sensul că recenzarea nu s-a mai făcut de către carabinieri, ci de Crucea Roşie, pe baza consimtământului persoanelor şi fără amprentare digitală şi nu s-au mai înregistrat plângeri din partea ONG-urilor“.
Este neclar, până la urmă, care este finalitatea acestui recensământ. Dacă obiectivul era exclusiv unul social, aşa cum spun autorităţile italiene, mai ales asigurarea scolarizării copiilor, este evident că nu există nicio schimbare, nicio ameliorare şi că nu există, în acest moment, nici măcar o viziune despre ce s-ar putea face în viitor. Totul este în stand-by până la finalizarea recensământului, pe 15 octombrie.
Nu este clar deloc ce s-a întâmplat cu datele culese între lunile mai şi iulie, când romii, inclusiv copiii, au fost amprentaţi, felul în care au fost folosite aceste date, dacă au fost folosite, de exemplu pentru identificarea unor eventuali infractori - pentru că asta vine în contradicţie şi cu legea italiană si, evident, cu legislaţia europeană. Legea italiană sancţionează chiar penal culegerea şi folosirea datelor altfel decât ea permite. Conform Recomandarilor Ministrului de Interne, aceste date trebuiau distruse, dar nimeni, dintre autorităţile cu care am discutat, nu a confirmat distrugerea lor, evitând de fapt răspunsul.
Ramane iarăşi un mare semn de întrebare dacă este în mandatul Crucii Roşii să culeagă astfel de date la solicitarea autorităţilor, să meargă şi să recenzeze nişte tabere pe care le consideră ca fiind de nomazi, pentru că autorităţile le numesc în felul acesta, ele fiind în acele locuri de decenii şi locuite exclusiv de romi. Şi nu este foarte clar, până la urmă, nici măcar ce se întâmplă cu datele pe care Crucea Roşie însăşi le culege, chiar dacă această culegere se face cu consimţământul persoanelor.“