Luptă pentru banii de gunoaie

Luptă pentru banii de gunoaie

După ce a tras ţeapă bugetului judeţean cu utilajele "Power Pack", un investitor austriac vrea să construiască o fabrică de incinerare a deşeurilor.

Până la sfârşitul anului 2009, Consiliul Judeţean Cluj este obligat să deschidă un depozit ecologic de gunoi pentru care trebuie să investească mai bine de 40 de milioane de euro. Această afacere a atras deja atenţia investitorilor din domeniu, printre care şi a lui Willi Pichler, un austriac care, în 2002, a derulat deja la Cluj o afacere păguboasă pentru bugetul judeţului. Alin Tişe: „Eu nici nu am ştiut cine este acest domn“

Cu toate acestea, acum două zile, Willi Pichler a avut o întâlnire cu actualul preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, căruia i-a prezentat un nou plan privind construcţia unei fabrici de incinerare a gunoaielor. „Eu nici nu am ştiut cine este acest domn şi nu ştiu mare lucru despre afacerea «Power Pack». Consiliul judeţean va fi forul care va decide până la urmă ce anume vom face, dar trebuie spus că suntem presaţi de Uniunea Europeană să închidem rampa de gunoi pe care o avem în prezent“, a spus Tişe după întâlnire.

„Domnul Willi Pichler reprezintă o societate din Austria care intenţionează să construiască cu tehnologie canadiană fabrici de ardere a deşeurilor. Investiţia va fi privată şi nu va fi nicio asociere cu vreo autoritate a statului. Singura atribuţie a Consiliului Judeţean Cluj va fi de a colecta centralizat deşeurile“, a spus Eugen Szerderjesi, reprezentantul firmei care asigură consultanţă pentru viitoarele fabrici de ardere a gunoaielor. Austriacul nu a putut fi contactat. Sub vizorul DNA

În 2002, în jurul afacerii cu utilajele „Power Pack“ de prelucrare a deşeurilor, controlată de Willi Pichler, se derula un scandal de proporţii. Investiţia austriacului a fost anchetată de DNA şi de Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj, dar rezultatul a fost lăsat de anchetatori în coadă de peşte. Administraţia judeţeană a cumpărat, cu 4,29 milioane de euro, două instalaţii de împachetare a gunoiului, care au fost amplasate la rampele de la Gherla şi Câmpia Turzii.

Achiziţia a fost făcută fără licitaţie şi a fost încredinţată direct firmei care a livrat instalaţiile. Anchetatorii au ajuns la concluzia că utilajele aduse în România erau second-hand, dar au fost vândute la preţuri de echipamente noi. Contractul a fost semnat de Regia Autonomă Judeţeană de Apă-Canal Cluj, în numele Consiliului Judeţean Cluj, şi de Willi Pichler.

PAGUBĂ

Pe afacerea „Power Pack“ creşte iarba

Potrivit lui Mihai Roşca, directorul Primă riei Câmpia Turzii, utilajul „Power Pack“ din localitate nu mai funcţionează din 1 mai 2005. „Consiliul Judeţean Cluj nu a mai achitat softul de funcţionare a instalaţiei. În plus, exista şi o defecţiune la sistemul de măcinare, iar instalaţia era mai tot timpul defectă“, a spus Roşca. Munţii de baloţi de gunoaie care s-au adunat în scurta perioadă de funcţionare pot fi văzuţi de la marginea drumului naţional.

Directorul RAJAC Cluj, Dorin Ciatarâş, a declarat că aceste utilaje ar fi fost funcţionale dacă s-ar fi construit şi o fabrică de incinerare a deşeurilor. „Când am semnat contractul am fost în Italia, şi acolo, aceşti baloţi erau adunaţi, după care erau acoperiţi cu pământ. Din 2013, UE nu mai permite această metodă, singura soluţie care va mai rămâne viabilă fiind incinerarea“, precizează Ciatarâş.

Ne puteți urmări și pe Google News