Prima fotografie cu o planetă extrasolară

Prima fotografie cu o planetă extrasolară

Oamenii de ştiinţă au făcut primele fotografii cu o planetă din afara sistemului nostru solar, care orbitează în jurul unei stele foarte asemănătoare cu Soarele nostru, arată Reuters.

Aproape toate cele aproximativ 300 de planete extrasolare care au fost descoperite până acum au fost detectate folosind metode indirecte precum schimbările observate la o stea când o planetă trece direct prin faţa ei, din perspectiva Pământului.

Cercetătorii de la Universitatea din Toronto au folosit telescopul Gemini North din Mauna Kea, Hawaii, pentru a face fotografii directe ale planetei, care e de mărimea lui Jupiter, dar cu o masă de opt ori mai mare. De asemenea, ea este mult mai fierbinte decât Jupiter.   Planeta este localizată în galaxia noastră, Calea Lactee, la 500 de ani-lumină depărtare de Pământ. Un an-lumină reprezintă 10 trilioane de kilometri, adică distanţa pe care o parcurge lumina într-un an.

"Întotdeauna a existat obiectivul de a face o fotografie unei planete care orbitează în jurul unei alte stele. Provocarea este că planetele sunt mult mai greu de depistat decât stelele", a spus Ray Jayawardhana, unul dintre cercetători, citat de Reuters.

Dintre toate planetele extrasolare cunoscute, aceasta orbitează cel mai departe de steaua sa. Distanţa dintre ea şi soarele său este de 11 ori mai mare decât distanţa dintre Neptun şi Soare.

Se crede că planeta nu este o bună candidată pentru viaţa extraterestră deoarece ea pare să fie alcătuită din gaz.

Cercetătorii lucrează în prezent pentru a obţine confirmarea că planeta se roteşte cu adevărat în jurul stelei, aşa cum reiese din fotografie.

Ne puteți urmări și pe Google News