Portocaliu fără blondă

Portocaliu fără blondă

Coaliţia prooccidentală din Ucraina s-a destrămat după ce partidul lui Iuşcenko a hotărât să pună capăt colaborării cu premierul Iulia Timoşenko.

Ucraina a intrat, ieri, oficial, într-o nouă criză politică, odată cu anunţul destrămării coaliţiei prooccidentale. „Declar oficial sfârşitul coaliţiei forţelor democratice din parlament, formată din partidul Ucraina Noastră - Autoapă- rarea populară şi blocul Iulia Timoşenko“, a declarat preşedintele parlamentului, Arseni Iaţeniuk, transmite AFP. Destrămarea coaliţiei ar putea provoca alegeri legislative anticipate.

În principiu, conform acordului de coaliţie, premierul Iulia Timoşenko ar urma să-şi prezinte demisia şi să-şi exercite funcţia interimar până la formarea unui nou guvern. Potrivit Constituţiei, dacă în termen de 30 de zile de la destrămarea coaliţiei nu se formează oficial o altă alianţă, preşedintele poate dizolva parlamentul şi convoca anticipate. Astfel, anticipatele ar putea avea loc la 21 decembrie. Iuşcenko - Timoşenko, despărţiţi de conflictul georgian Conflictele permanente dintre preşedintele Viktor Iuşcenko şi premierul Iulia Timoşenko, probabili rivali la alegerile prezidenţiale aşteptate pentru sfârşitul lui 2009 sau începutul lui 2010, s-au intensificat în timpul conflictului ruso-georgian. Iuşcenko l-a sprijinit pe liderul georgian Mihail Saakaşvili, iar Timoşenko a evitat orice critică deschisă la adresa Rusiei. În acest context, ea a fost acuzată de preşedinţie de „înaltă trădare“ în favoarea Rusiei. Speculaţii privind o apropiere a blocului Timoşenko de Moscova au apărut încă de acum două luni, odată cu vizita acesteia la Moscova, unde a fost primită de omologul său Vladimir Putin.

La începutul lunii septembrie, blocul Timoşenko a adoptat în cursul unor voturi comune cu opoziţia prorusă mai multe legi care reduc prerogativele preşedintelui. Ca răspuns, partidul prezidenţial şi-a anunţat retragerea din coaliţia pe care o forma cu blocul Timoşenko. Trei scenarii posibile Odată divorţul pecetluit, se prefigurează trei scenarii, comentează AFP. Primul se referă la o alianţă între Timoş enko şi proruşii fostului premier Viktor Ianukovici. Partidul prezidenţial a declarat deja că se aşteaptă la formarea unei coaliţii pro-Kremlin. În plus, Ianukovici s-a declarat împotriva anticipatelor şi a cerut partidelor să se unească. Al doilea scenariu face referire la noi alegeri, însă şi în acest caz este puţin probabil să nu fie nevoie de o alianţă pentru obţinerea majorităţii.

Două sondaje publicate recent arată că blocul Timoşenko şi Partidul Regiunilor al lui Ianukovici conduc în preferinţele alegătorilor (20% fiecare), cu mult în faţa partidului preşedintelui Iuşcenko. Un al treilea scenariu a fost adus în discuţie, luni, de blocul Timoşenko: reînnoirea unei coaliţii prooccidentale cu participarea micului bloc Litvin, variantă privită cu scepticism de analişti. „Fără o reconciliere personală între Iuşcenko şi Timoşenko, nicio nouă coaliţie nu va fi făcută“, a apreciat politologul Volodimir Fessenko.

Ne puteți urmări și pe Google News