O dietă exclusiv vegetariană poate duce la atrofierea creierului, relevă un studiu publicat recent de cercetătorii de la Universitatea Oxford din Marea Britanie în revista "Neurology".
După ce au studiat timp de cinci ani peste 100 de subiecţi, cu vârste între 61 şi 87 de ani, cercetătorii au descoperit că oamenii care exclud complet carnea din meniu prezintă la bătrâneţe un risc de şase ori mai mare de atrofiere a creierului. Cauza este lipsa vitaminei B12, prezentă în special în carne, peşte sau lapte. Carenţa de B12 poate provoca, de asemenea, alte afecţiuni ale sistemului nervos, precum şi anemie. „Despre mulţi factori care ne afectează creierul se credea până acum că nu pot fi controlaţi, dar acest studiu arată că, prin simpla ajustare a dietei noastre, care să includă vitamina B12, putem să prevenim atrofierea creierului şi putem să ne salvăm memoria“, a declarat Anna Vogietzoglou, cercetător la Departamentul de Fiziologie de la Oxford.
Regimul echilibrat, soluţia la îndemână
În aceste condiţii, specialiştii recomandă o dietă echilibrată pentru prevenirea deficienţei de vitamina B12, mai ales că deocamdată nu pot spune cu exactitate dacă suplimentele nutritive ar putea reversa procesul de pierdere a memoriei. Creierul este afectat şi de obezitate, după cum relevă un studiu realizat recent de cercetătorii suedezi. Nu în ultimul rând, creierul este afectat şi de consumul de alcool, după cum au atras atenţia cercetătorii germani de la Universitatea Göttingen. Totuşi, potrivit acestora, berea este mai puţin dăunătoare decât vinul.