Sondaj: al-Qaida vinovată de atentatele din 11 septembrie
- Adam Popescu
- 11 septembrie 2008, 21:35
La şapte ani după tragicele evenimente de la 11 septembrie 2001, nu s-a ajuns încă la un consens la nivel mondial potrivit căruia atentatele au fost comise de militanţi al-Qaida, potrivit unui sondaj internaţional ale cărui rezultate au fost date publicităţii astăzi, relatează Reuters.
Cercetarea, realizată în 17 ţări pe un eşantion de 16.063 de persoane, relevă că doar cetăţenii din nouă state consideră al-Qaida responsabilă pentru atentatele din New York şi Washington, care au dus la moartea a 3.000 de oameni.
Oficialii americani incriminează al-Qaida, al cărei lider, Osama ben Laden, a revendicat atentatele care ar fi fost comise de adepţii săi după deturnarea mai multor avioane de pasageri.
În medie, 46% dintre cei chestionaţi au declarat că al-Qaida este responsabilă, 15% consideră că administraţia americană este cea vinovată de comiterea acestor atentate, în timp ce două eşantioane însumând fiecare 7% dintre respondenţi blamează Israelul şi, respectiv, alţi autori. În Europa, al-Qaida a fost citată de 56% dintre britanici şi italieni, de 63% dintre francezi şi de 64% dintre germani. Circa 23% dintre germani şi 15% dintre italieni consideră că administraţia americană se face vinovată de aceste atacuri.
Respondenţii din Orientul Mijlociu au înclinat să indice un alt autor decât al-Qaida, potrivit sondajului.
Israelul a fost citat de 43% dintre egipteni, 31% dintre iordanieni şi 19% dintre palestinieni. Circa 36% dintre turci şi 27% dintre palestinieni consideră vinovată administraţia de la Washington.
În Mexic, 30% dintre respondenţi au incriminat administraţia americană, iar 33% au indicat al-Qaida.
Singurele ţări în care majoritatea respondenţilor au blamat al-Qaida sunt Kenya (77%) şi Nigeria (71%).
Sondajul a fost efectuat în China, Indonezia, Nigeria, Rusia, Egipt, Franţa, Germania, Marea Britanie, Italia, Iordania, Kenya, Mexic, teritoriile palestiniene, Coreea de Sud, Taiwan, Turcia şi Ucraina.
Sondajul, realizat în perioada 15 iulie-31 august, are o marjă de eroare de plus minus 3-4 procente şi a fost efectuat de WorldPublicOpinion.org, un proiect de cercetare condus de Universitatea Maryland din SUA.