Legea permite încheierea de asigurări chiar în momentul în care ai nevoie de asistenţă medicală costisitoare, contra unor sume mici.
Tratamentul medical de urgenţă este asigurat gratuit pentru toţi românii, indiferent dacă sunt sau nu asiguraţi. Problema unei asigurări intervine atunci când internarea în spital este de lungă durată, moment în care există două variante: ori plătiţi din propriul buzunar serviciile medicale, care pot fi extrem de scumpe, ori faceţi o asigurare prin casa judeţeană de care aparţineţi, pe care vă angajaţi să o plătiţi lunar şi pentru care trebuie să plătiţi retroactiv circa 300 de lei.
De asigurarea medicală pot beneficia toţi cetăţenii români cu domiciliul în ţară, dar şi cetăţenii străini şi apatrizii care au obţinut prelungirea dreptului de şedere temporară sau care au domiciliul în România şi dovedesc că au contribuit la fondul de asigurări.
În cazul cetăţenilor străini, calitatea de asigurat încetează odată cu pierderea dreptului de domiciliu sau de şedere în România. Românii care nu au venituri, nu beneficiază de asistenţă socială şi doresc să beneficieze de servicii medicale în spitalele publice trebuie să prezinte la Casa Judeţeană de Asigurări o hârtie eliberată de Circa financiară care să demonstreze că în ultimii cinci ani nu au câştigat nicio sumă de bani. La încheierea asigurării se achită circa 300 de lei
„Ulterior, aceste persoane trebuie să plătească 5,5% din salariul minim pe economie pe o perioadă de şase luni (n.r. - circa 300 de lei). Până la 1 iulie 2008, contribuţia la salariul minim pe economie a fost de 6,5%“, afirmă Cristina Călinoiu, purtător de cuvânt la Casa de Asigurări a Municipiului Bucureşti.
Dacă în ultimii 5 ani aţi avut venituri doar pentru o perioadă, va trebui să plătiţi 5,5% din acestea, iar pentru perioada în care nu aţi câştigat nicio sumă de bani va trebui să plătiţi acelaşi procent, dar din salariul minim pe economie pe o perioadă de şase luni.
„Toate aceste documente se depun la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate. Nu putem să-i credem pe oameni pe cuvânt că nu au avut venituri, aşa cum ni se mai cere uneori“, mai spune Cristina Călinoiu.
Asistaţii sociali nu plătesc Nu trebuie să plătească pentru a beneficia de asigurare cei care sunt asistaţi sociali, gravidele sau copiii.
Cetăţenii străini din România şi apatrizii pot beneficia de asigurare medicală dacă obţin prelungirea dreptului de şedere temporară şi dacă plătesc la fondul de asigurări medicale. Calitatea de asigurat încetează odată cu pierderea dreptului de şedere în România. Drepturile de asigurare încetează după trei luni de la ultima plată a contribuţiei.
CONDIŢII
Ce acte poate prezenta un asigurat
În spitale, dar şi la medicii de familie se pot cere următoarele acte pentru a beneficia de servicii medicale:
> Copiii în vârstă de până la 14 ani - certificat de naştere;
> Copiii de la 14 la 18 ani - carte de identitate;
> Tinerii cu vârsta între 18 şi 26 de ani (dacă nu realizează venituri din muncă) - act de identitate şi adeverinţa de elev sau carnetul de elev vizat la zi şi declaraţie pe proprie răspundere din care să rezulte că nu au realizat venituri din muncă sau un document eliberat de organul fiscal teritorial din care să rezulte că nu au venituri din muncă;
> Studenţii (dacă nu realizează venituri din muncă) - act de identitate, declaraţie pe proprie răspundere că nu realizează venituri din muncă şi adeverinţă de student sau legitimaţia de student vizată la zi;
> Femeile însărcinate (dacă nu au niciun venit sau au venituri sub salariul de bază minim brut pe ţară) - act de identitate, adeverinţă medicală şi documentul eliberat de unităţile fiscale teritoriale care să arate că nu realizează venituri impozabile sau, pe baza documentelor justificative, că realizează venituri sub salariul de bază minim brut pe ţară.