Măsurători cadastrale la secundă

Măsurători cadastrale la secundă

Începând de ieri, geodezii pot face rapid măsurători corecte printr-un nou sistem de determinare a poziţiei prin satelit.

Terenurile şi imobilele vor putea fi măsurate şi în România, în aproximativ cinci secunde, cu o marjă de eroare de sub 2 centimetri. Şi asta printr-un nou sistem de determinare a poziţiei prin satelit lansat, ieri, de Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI).

Potrivit oficialilor ANCPI, noul sistem - pus la punct, deocamdată, doar pentru Cadastru, cu o investiţie de 1.200.000 de euro, la care se adaugă costul softului aferent (circa 120.000 de euro) - ar putea fi utilizat cu succes şi în managementul dezastrelor, pentru localizarea mai eficientă a echipajelor de poliţie şi pompieri care ar trebui direcţionate rapid la o intervenţie, dar şi în monitorizarea flotelor, în navigaţie (maritimă şi aeriană) şi meteorologie (senzori meteo performanţi înregistrează presiunea, temperatura şi umiditatea, la intervale de timp prestabilite).

„Poate fi extrem de util în cazul inundaţiilor, pentru a măsura rapid nivelul apei şi suprafaţa afectată, astfel încât autorităţile să poată interveni la timp şi eficient. Spre exemplu, în primăvara lui 2006, când satul Rast (judeţul Dolj) a fost complet acoperit de ape, mergeam cu elicopterul acolo, făceam măsurători, mă întorceam în Bucureşti la ora 20.00 şi aveam nevoie de câteva ore bune pentru a procesa toate datele şi a obţine cifre cât mai corecte. Cert este faptul că datele procesate ajungeau la ministrul Sulfina Barbu abia la 6.00 a doua zi. Acum, un singur om poate face acest lucru, pe loc, fără prea mari eforturi“, explică unul dintre oficialii ANCPI.

Fără suprapuneri şi cu minimum de cheltuieli

Concret, cu o investiţie de maximum 30.000 de euro, un cadastrist îşi poate procura toate „elementele tehnice“ de care are nevoie (receptoare cu simplă - DGNSS - sau dublă frecvenţă - RTK - şi mijloace moderne de comunicaţ ie - modemuri GSM încorporate sau externe, telefoane mobile) pentru a putea beneficia de avantajele sistemului denumit ROMPOS. Asta, întrucât accesul la sistem este asigurat gratuit de ANCPI, cel puţin un an.

„Important este faptul că vor fi eliminate posibilele greşeli de poziţionare, de măsurare, nu vor mai exista suprapuneri, aşa cum se întâmplă acum. În plus, nu doar volumul de muncă, ci şi cheltuilele pentru cadastrişti vor fi reduse, deoarece măsurătorile vor putea fi făcute, rapid, pe teren, de un singur om, şi nu de minimum doi cum ne-am obişnuit“, spun specialiştii Agenţiei.

Potrivit acestora, în prezent, ANCPI are 48 de staţii permanente - gata să transmită cadastriştilor în teren înregistrările de la sateliţi GPS, Glonass şi, în viitor, Galileo - urmând ca, în 2009, numă rul acestora să ajungă la 73, acoperind întreaga suprafaţă a României.

ATUURI

Sistem ideal şi pentru angajatori

Sistemul ROMPOS este ideal, susţin specialiştii, şi pentru patronii ori administratorii de firme interesaţi să-şi monitorizeze angajaţii pe teren. „Aceştia pot achiziţiona receptori şi îi pot monta pe maşinile angajaţilor. Apoi, în baza unui contract cu ANCPI, ar putea apela la ROMPOS pentru a fi siguri că oamenii merg acolo unde sunt trimişi şi-şi fac treaba. Şi cred că există destule societăţi interesate. Spre exemplu, ROSAL a montat deja GPS-uri pe maşinile de salubrizare, tocmai în acest scop. Doar că sistemul pe care îl folosesc are o marjă de eroare de câteva zeci de metri“, a conchis unul dintre specialişti.

Ne puteți urmări și pe Google News