Vinul vechi, autentificat de tehnologia nucleară

Vinul vechi, autentificat de tehnologia nucleară

Un grup de specialişti francezi în fizică nucleară a pus la punct o tehnică prin care se permite autentificarea vinurilor vechi.

Procedeul se bazează pe acţiunea fasciculelor de ioni dintr-un accelerator de particule, asupra sticlelor în care este îmbuteliată băutura.

Acceleratorul de particule este un dispozitiv folosit pentru a accelera particule elementare, în general doar pe cele care poartă sarcină electrică. Accelerarea se face folosind un câmp electric.

"Analiza cu ajutorul fasciculelor de ioni indică vârsta vinului prin datarea conţinutului", indică un comunicat emis de Centrul naţional de cercetări ştiinţifice din Franţa (CNRS).

Metoda tradiţională prevedea ca, pentru identificarea vinului, să se măsoare nivelul de radioactivitate a izotopului de Cesiu-137, însă băuturile fabricate înainte de 1950 nu puteau fi datate.

Procedeul se bazează pe studiul razelor X emise de sticlele plasate sub fasciculul de ioni din acceleratorul Aifira, situat în regiunea Aquitaine (sud-vestul Franţei).

Cercetările s-au efectuat în cadrul unui contract între Arcane, departament din cadrul Centrului de studii nucleare din Bordeaux Gradignan, şi o societate londoneză specializată în comerţul internaţional cu vinuri celebre, The Antique Wine Company.

Ne puteți urmări și pe Google News