Poliţia Comunitară a sancţionat cu câte 500 de lei şapte persoane care şi-au pus lenjeria la uscat pe balcon sau sub ferestre.
Şapte timişoreni trebuie să plătească fiecare câte 500 de lei pentru faptul că şi-au uscat la vedere lenjeria, încălcând astfel o hotărâre a consiliului local. În 2002, aleşii locali au pus la punct o hotărâre de consiliu, pe care au modificat-o ulterior, prin care se stabilesc sancţiunile pentru contravenţiile săvârşite în Timişoara. Astfel, timişorenii care îşi pun rufele spălate la uscat pe sârme în faţa ferestrelor, pe faţada blocului sau pe balcoane deschise sunt „pedepsiţi“ cu amenzi între 500 şi 1.000 de lei. 35 de avertismente „Până acum, cei care ne-au sesizat despre fapte de acest gen au spus că nu vor să li se scurgă apa din rufele puse la uscat în cap, în balcon sau pe ferestre, dar şi că nu sunt curioşi ce lenjerie intimă au vecinii lor. De regulă s-au luat măsuri de sancţionare acolo unde, într-o primă fază, oamenii au fost atenţionaţi prin aplicarea avertismentului, dar nu şi-au strâns rufele expuse la uscat în afara balconului sau au continuat, ulterior, să le usuce afară“, explică Daniela Seracin, purtător de cuvânt al Poliţiei Comunitare Timişoara.
Cele mai multe cazuri de rufărie întinsă la vedere au fost semnalate în zona Girocului - Soarelui, pe Calea Buziaşului, dar şi pe străzile Lorena, Slavici şi Paris sau Bucovinei. De la începutul anului şi până acum, poliţiştii comunitari au dat 35 de avertismente.
Mariana M. este una dintre reclamante şi susţine că s-a săturat să vadă, ori de câte ori vine acasă, lenjeria intimă pe care vecina sa mai tânără o afişează cu nonşalanţă în faţa ferestrei. „Credeţi-mă că nu sunt curioasă în ce zile vecina mea poartă slipi normali sau tanga. Am ajuns la discuţii în familie din cauza ei“, spune revoltată croitoreasa trecută de 45 de ani. Şi preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de proprietari din Timişoara, Petru Olariu, este de părere că rufele nu au ce căuta la vedere, puse la uscat pe balcon sau în faţa ferestrelor. „Există uscătorii în fiecare bloc, iar acolo unde nu mai sunt, există soluţii: uscătoare de baie pliabile, etc.“, susţine Petru Olariu.
Mariana M., reclamantă: "Nu sunt curioasă în ce zile vecina mea poartă slipi normali sau tanga. Am ajuns la discuţii în familie din cauza ei." Răfuială între vecini Pe de altă parte, hotărârea consiliului local pare să fi devenit răzbunarea perfectă pentru vecinii care nu se suportă şi care au început să se vâneze între ei pentru a se reclama la Poliţia Comunitară.
Cea mai recentă reclamaţie provine din cartierul Freidorf, unde un timişorean susţine că apa din rufe se scurge în capul locatarilor, balconul fiind situat chiar în dreptul intrării în scara blocului. Administratorul imobilului nu are cunoştinţă de acest fapt, dar are o explicaţie. „Astăzi nu e nicio rufă întinsă pe faţada blocului, dar probabil reclamaţia e între nişte vecini care se ceartă între ei“, spune Victor Condurache.