Istoria popcorn-ului

Istoria popcorn-ului

Nu putem sta fără el la cinema, deja este un bun companion în parc, în timpul plimbărilor lungi. În plus, se spune că e bun pentru digestie şi nici nu îngraşă.

Populaţia care trăia în New Mexico, în urmă cu 5.600 de ani, prepara popcornul în cenuşă încinsă, iar băştinaşii americani întrebuinţau nişte oale din lut cu un orificiu în capac.

Metoda a fost folosită până în anul 1885, când americanul Charles Cretors a inventat primul aparat de preparat popcorn pe bază de aburi. Maşinăria, dotată cu roţi, permitea prepararea de popcorn în orice locaţie: lângă sălile de cinema, în parcuri, la Zoo sau pe străzile aglomerate. În zilele noastre, popcornul a devenit un fel principal de mâncare în SUA, unde are chiar şi o zi naţională, 19 ianuarie.

Populaţia maya obişnuia să-şi confecţioneze brăţări şi coliere din popcorn, iar nord-americancele făceau din el podoabe de păr.

Comercianţii îl foloseau pentru a-şi proteja mărfurile, în cazul unor transporturi fragile. Însă, au fost nevoiţi să renunţe rapid la "serviciile" lui, din cauză că devenise o mare atracţie pentru şoareci.

Când televiziunea şi-a făcut debutul în Statele Unite, în anii '50, sălile de cinema s-au confruntat cu pericolul falimetului, din cauza scăderii vânzărilor de popcorn.

Acum, cinematografele prosperă prin profitul strâns din vânzările de popcorn, care atrag după sine pe cele de băuturi răcoritoare.

Cu toate acestea, sunt săli de cinema în care este interzis consumul de popcorn, sau acesta este permis numai în anumite zile, ca în cazul cinematografului britanic Picturehouse, unde este miercurea este "Ziua popcorn". 

În afară de plăcerea ronţăitului, popcornul are şi efecte curative, datorită conţinutului bogat de celuloză, ce îmbunătăţeşte digestia şi scade nivelul colesterolului. Madonna a mărturisit că, după naştere, a slăbit mâncând popcorn.

Specialiştii spun că, prin consumul de celuloză, se reduce riscul dezvoltării bolilor cardiovasculare, dar şi al celor digestive, precum şi cancerul de colon.

De reţinut este faptul că singurul popcorn sănătos este cel preparat doar cu ulei, fără alte arome.

Există, însă, şi efecte nocive ale acestuia. Între anii 2002-2005, angajaţii unei companii în care era produs popcorn au semnalat diferite boli de plămâni. S-a dovedit că de vină era diacetilul, cel care dădea popcornului aromă de unt.

Nici pediatrii nu recomandă consumul de popcorn la copiii sub patru ani, pentru că aceştia se pot îneca şi chiar muri sufocaţi.

Inventatorul american Percy Spencer a descoperit, în 1945, că radiaţiile emanate de cuptorul cu microunde fac popcornul să sară. El a ajuns la concluzia că una dintre utilităţile cuptorului cu microunde este gătitul.

Ca urmare a descoperirii, Spencer a primit, în 1946, brevetul de inventator al primului cuptor cu microunde.

Ne puteți urmări și pe Google News