Străinii care vizitează capitala Banatului pot opta fie pentru un tur clasic, istoric sau religios, fie pentru reconstituirea traseului Revoluţiei din 1989.
Turiştii străini care vor să viziteze Timişoara pot găsi la infocentrul turistic din oraş hărţi cu cele zece trasee pe care ar trebui să nu le rateze sub nicio formă.
Singuri sau sub îndrumarea unui ghid profesionist, vizitatorii pot alege fie un tur clasic, ce punctează principalele obiective din pliantele turistice, fie un tur istoric sau unul religios, fie reconstituirea traseului Revoluţiei Române de la Timişoara.
În plus, pentru cei care vor să bată oraşul la picior şi să-i cerceteze frumuseţile pe-ndelete, există câteva trasee pietonale care încep şi se sfârşesc pe Corso, celebra zonă dintre Operă şi Catedrală. „Aceste trasee au fost puse la punct de generaţii, de către ghizii turistici. Noi doar le-am centralizat şi le-am prezentat în pliante“, explică Lavinia Petruţ, inspector la infocentrul turistic din Timişoara.
Astfel, oferta infocentrului cuprinde mai multe hărţi ale atracţiilor turistice, ce sunt disponibile în limbile engleză, germană şi maghiară.
Cel mai scurt traseu începe la Catedrală către Operă, cu un scurt popas în faţa Palatului Lloyd şi al statuii cu Lupoaica din bronz, aflată în mijlocul rondului de flori din Piaţa Victoriei. Biserica Piariştilor, Piaţa Unirii, Sinagoga din Cetate, Piaţa Libertăţii, Castelul Huniade şi sediul Primăriei Timi- şoara, cu o arhitectură în stil neoromânesc, sunt celelalte atracţii ale traseului.
Un alt traseu promovat de infocentru include şi Casa prinţului Eugeniu de Savoya, situată pe strada cu acelaşi nume, Piaţa Unirii, cu monumentul Sfintei Treimi, Palatul Episcopal Romano-Catolic, fostul Hotel La Trompeta, al cărui simbol, trompetistul călare, se odihneşte la Muzeul Banatului. Urmează Muzeul de Etnografie, Palatul Dicasterial, Biserica Evanghelică Luterană, după care turistul ajunge între focurile încruciş ate ale traficului de la fântâna Punctelor Cardinale. Cel mai lung, care durează în jur de patru ore, este cel care reconstituie traseul Revoluţiei din decembrie 1989.
Un tur clasic, 10 euro de persoană
Străinii care ajung pentru prima dată în Timişoara pot „închiria“ un ghid turistic de la agenţiile de profil. „Cel mai adesea oferim ghizi grupurilor de nemţi şi austrieci, iar traseele noastre cuprind şi obiective din Banat“, explică Diana Prisecaru, managerul unei agenţii turistice. Un tur clasic pe la cele mai importante obiective turistice din oraş costă 10 euro de persoană, traseul Revoluţiei ajunge la 12 euro, iar cel mai scump este de 26 de euro de persoană.
În fiecare zi, istoricul Ioan Haţegan este ghidul unor grupuri de turişti care vor să vadă Timişoara. „Timişoara are o zestre arhitecturală, socială şi culturală foarte bună, să nu zic excepţională, şi nu este însă pusă în valoare aşa cum s-ar putea“, consideră Haţegan.
În ultimii trei ani, numărul turiştilor a crescut simţitor. Potrivit statisticilor, anul trecut au fost înregistraţi 230.701 turişti, cu 30% mai mulţi decât în 2006.