Polonia, luată sub scut

Polonia, luată sub scut

Oficialii de la Varşovia au semnat ieri acordul de instalare pe teritoriul polonez a zece rachete interceptoare, parte a sistemului antibalistic american.

Polonia şi Statele Unite au semnat ieri acordul care prevede instalarea, în 2012, a unor elemente ale scutului antirachetă american pe teritoriul polonez, transmite AFP.

Documentul a fost semnat, la sediul guvernului de la Varşovia, de către secretarul de stat american, Condoleezza Rice, şi de omologul său polonez, Radoslaw Sikorski, în prezenţa premierului Donald Tusk şi a preşedintelui Lech Kaczinsky.

Cele zece rachete interceptoare care urmează să fie amplasate în Polonia vor completa sistemul de apărare antirachetă găzduit, în prezent, de SUA, Groenlanda şi Marea Britanie.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Acesta ne va ajuta să răspundem noilor ameninţări ale secolului al XXI-lea, reprezentate de rachetele cu rază lungă de acţiune ale unor state ca Iranul sau Coreea de Nord“, a declarat Condoleezza Rice. „Este un sistem defensiv, care nu e îndreptat împotriva nimănui“, a insistat secretarul de stat american, încercând să liniştească Moscova.

„Instalarea de noi forţe antirachetă în Europa are drept ţintă Federaţia Rusă“, declara săptămâna trecută preşedintele rus, Dmitri Medvedev, în timp ce adjunctul şefului Statului Major rus, Anatoli Nogoviţin, avertiza că Polonia se expune astfel riscului de a fi lovită de rachetele ruseşti.

Localitatea aleasă de americani pentru amplasarea bazei de interceptoare este Redzikowo, o comună din nordul Poloniei, situată la circa 200 de kilometri de enclava rusă Kaliningrad. Pentru a convinge Moscova de bunele intenţii ale Poloniei, ministrul de externe, Radoslaw Sikorski, a propus oficialilor ruşi să inspecteze viitoarea bază americană de la Redzikowo, pentru a se convinge că aceasta nu constituie o ameninţare la adresa ţării lor.

Apăraţi de Patriot

Statele Unite vor desfăşura în Polonia, începând de anul viitor, o baterie antiaeriană de rachete Patriot, a anunţat ieri Departamentul de Stat.

„Statele Unite se angajează să apere securitatea Poloniei şi a oricărei instalaţii americane de pe teritoriul republicii poloneze. SUA şi Polonia vor colabora pentru a contracara ameninţările militare şi non-militare reprezentate de părţi terţe şi pentru a minimaliza efectele unor astfel de ameninţări“, prevede acordul semnat ieri între cele două părţi.

Găzduirea elementelor scutului american nu a fost, iniţial, văzută cu ochi buni de populaţie, însă intervenţia armatei ruse în Georgia a schimbat radical percepţia opiniei publice poloneze. Astfel, potrivit unui sondaj recent, 58% dintre polonezi s-au pronunţat în favoarea instalării celor zece rachete interceptoare, decizie dezaprobată încă de 37% dintre cei chestionaţi.