Turiştii străini, speriaţi de maidanezii de pe litoral

Turiştii străini, speriaţi de maidanezii de pe litoral

Pe litoral, mai ajung doar câteva mii de turişti străini, întâmpinaţi de mizerie şi maidanezi.

Litoralul românesc seamănă cu cel turcesc în urmă cu 20 de ani - asta cred turiştii germani care vin să-şi petreacă vacanţele la malul Mării Negre. Atraşi de diferite relaţii de rudenie, de preţurile mici ale pachetelor turistice sau doar de pura curiozitate, ei se bucură de ospitalitatea românilor, se îndrăgostesc de Delta Dunării şi rămân muţi de uimire în faţa Casei Poporului.

Când dau cu ochii de câinii vagabonzi sau de mizeria de pe plaje şi se lovesc de serviciile din restaurante, turiştii îşi aduc aminte de Turcia anilor ’90. „Preţuri ca în Monaco şi servicii ca-n Albania“ - asta scrie în majoritatea plângerilor primite de agenţiile de turism. Entuziasm de început

„Am auzit foarte multe lucruri despre România şi nu ne aşteptam să fie aşa de frumos. E foarte cald, iar oamenii sunt simpatici, chiar dacă pe aici, prin hotel, nu prea ştiu limbi străine“, spune în cor familia Albrechtsen, după două zile petrecute în Mamaia, la un hotel de trei stele. Anke şi Ben intenţionează să petreacă aici nu mai puţin de două săptămâni, împreună cu cei doi copii ai lor, Tessa şi Andreas. Cei patru vin din orăşelul Spremberg, la 25 de kilometri de graniţa cu Polonia.   În primele două zile au apucat să se plimbe prin bazar, să se dea cu telegondola şi să lenevească puţin pe plajă. „Acum mergem la Aqua Magic. Ai văzut cum arată? E imens!“, se entuziasmează micul Andreas, privind un fluturaş promoţional. Familia are planuri mari pentru zilele următoare: o excursie prin satele din zonă, una în Delta Dunării, o vizită la Palatul Parlamentului şi, de ce nu, câteva zile la munte. Cea mai ieftină destinaţie   Entuziasmul celor patru este împărtăşit de mulţi turişti la început, dar o bună parte ajung să-şi schimbe părerea până la finele sejurului. „Unii sunt dezamăgiţi de serviciile din hotel. Pentru că nu ştiu limbi străine, chelnerii evită să le ia comanda şi-i trimit să-şi ia băuturile direct de la bar. Dincolo de condiţii, turiştii sunt şocaţi de preţurile mari şi de prezenţa numeroasă a câinilor. Am avut oaspeţi care au fost muşcaţi de patrupede“, spune Wolfgang Schuld, directorul biroului din România al touroperatorului german ITS, singurul care şi-a păstrat cursa charter pe Aeroportul „Kogălniceanu“.

Potrivit acestuia, pe litoralul românesc ajung, anual, circa 4.000 de germani, cam tot atâţia câţi aterizează într-o singură zi pe aeroportul din Varna.

„Lunile trecute nu reuşeam să ocupăm locurile din avion decât în proporţie de 30%. Ca să ne reducem pierderile şi să atragem mai mulţi turişti, am redus preţurile pachetelor la minimum. România este acum cea mai ieftină destinaţie din catalogul nostru - o săptămână la Hotelul Cerna (3*), din Saturn, costă 269 de euro, tarif ce include transportul, cazarea şi micul dejun“, explică Schuld. Maidanezii, spaima turiştilor „Majoritatea clienţilor noştri sunt saşi plecaţi de mult din ţară sau oameni care au legături de prietenie sau rudenie în România. Doar 10% sunt veniţi din pură curiozitate“, menţionează Daniel Puşnava, reprezentant ITS. Josef a plecat din ţară de 40 de ani şi revine foarte rar. Anul acesta a ales să petreacă în Saturn cu familia şi prietenii. „Este binişor, hotelul nu arată la fel ca în poze, dar este acceptabil“, spune Josef.

Una dintre prietenele sale, pentru prima dată în România, completează: „E ca în Turcia acum 20 de ani“, spune aceasta şi toată lumea o aprobă. Tot din motive de „rudenie“ au venit şi olandezii Marie-Louise şi Kees Sneÿers, din orăşelul Oosterhout. Fiul lor s-a împrietenit cu o româncă din Constanţa, iar ei au venit să o cunoască pe ea şi pe întreaga familie. „Ne-a plăcut aici, oamenii sunt drăguţi şi este foarte cald“, zice Marie-Louise zâmbind. Cu greu vorbeşte de lucrurile mai puţin plăcute. „Mărturisesc că-mi era frică să trec strada, pentru că se circulă cu mare viteză şi nu credeam că vor opri“, povesteşte aceasta. Neplăcut i-au surprins preţurile, maidanezii şi ghizii din Palatul Parlamentului, care nu aşteptau ca turiştii să facă poze şi-i goneau tot timpul.

MAGNET AL ESTULUI Mamaia, preferata ruşilor cu bani

Câteva sute de turişti din estul Europei vin săptămânal pe litoralul românesc. Cei mai mulţi sunt ruşi, care vin cu o cursă charter de 220 de locuri. Alte zeci de persoane vin din Belarus cu autocarele, iar circa 50 de ucraineni coboară de la bordul unui vapor ce face curse între Odessa şi Constanţa. „Ruşii, care au mai mulţi bani, merg în Mamaia. Ceilalţi preferă sudul litoralului - Venus, Jupiter sau Saturn“, spune Svetlana Skoryk, director al agenţiei Sun Paradise, care colaborează cu parteneri de pe piaţa estică. Potrivit acesteia, turiştii aleg România pentru bazele de tratament, plajă şi distracţie. „Sunt plăcut surprinşi de unele hoteluri şi de faptul că românii sunt foarte prietenoşi cu ei, dar nu suportă câinii comunitari, mizeria de pe plajă şi muzica ce răzbate noaptea de la cluburi“, povesteşte Svetlana Skoryk.

PROIECTE VIITOARE

Se întorc belgienii

Dacă în anii ’80, pe coasta Mării Negre din România soseau circa 17.000 de belgieni, în ultimii ani, numărul acestora nu a mai depăşit 500-600. Acest lucru se va schimba din 2009, când touroperatorul Maxitours promite să aducă circa 3.000 de persoane. La începutul acestei luni, jurnalişti care reprezintă canale importante mass-media din Belgia au fost invitaţi, timp de câteva zile, pe litoral şi în Delta Dunării. Aceştia au fost însoţiţi de 24 de reprezentanţi ai unor agenţii de turism din Belgia, care au venit să vadă oferta litoralului românesc.

Ne puteți urmări și pe Google News