Apartamente de lux cu vedere la aurolaci

Apartamente de lux cu vedere la aurolaci

Locatarii unor blocuri din Herăstrău se plâng de ruinele de vizavi, locuite de oameni ai străzii. Imobilele sunt din 1989, iar proprietarii, necunoscuţi.

În zona Herăstrău, cunoscută printre agenţii imobiliari drept „cea mai dinamică zonă rezidenţială pentru segmentul apartamentelor de lux“, şi-a făcut culcuş, la subsolul unor blocuri nefinalizate, un grup de aurolaci. Ziua sunt trecuţi uşor cu vederea, însă noaptea, mirosul şi ţipetele îi deranjează pe „rezidenţialii“ din zonă.

Primăria Sectorului 1 se laudă că a amendat proprietarul focarului de mizerie şi că a dispus împrejmuirea locului. Presupusul proprietar, însă, nu are decât un nume şi o adresă, şi până acum nu şi-a făcut simţită prezenţa.

Cândva zonă respectabilă

„Blocul din Strada Gheţarilor este o clădire deosebită de locuinţe de lux, construită de un reputat investitor în domeniul rezidenţial, situat în apropierea Parcului Herăstrău, într-o oază de linişte şi verdeaţă a Bucureştiului“. Aşa suna anunţul imobiliar care i-a făcut pe actualii proprietari să scoată bani frumoşi din buzunar.

Anunţul nu minte în privinţa luxului. Strada Gheţarilor, îngustă încât nu încap, în trecere, două maşini, e străjuită de zona rezidenţială, cu două blocuri cochete. Vizavi de acestea sunt „cenuşăresele“, două blocuri începute înainte de 1989, stăpânite acum de aurolaci şi miros greu.

3.000 de euro/mp, cu iz de rahat

G.S., medic ginecolog, s-a mutat într-unul din cele două blocuri de lux în urmă cu trei săptămâni şi începe să regrete alegerea. „Un apartament în această zonă se vinde cu 3.000 de euro/metru pătrat. Dacă-l vizitezi în miezul zilei, face toţi banii. Dacă te prinde noaptea aici, te-ai mai gândi o dată“, spune femeia. Motivul îl constituie focarul de infecţie alimentat de cartoane, gunoaie şi „nevoile“ omeneşti de la parterul blocurilor vecine. „Dimineaţa nu pot să deschid geamul pentru că miroase îngrozitor. A rahat, vă spun drept“, recunoaşte, jenată, femeia.

„Aurolacii nu sunt de găsit în miezul zilei, mai des apar sâmbăta şi duminica“, povesteşte un alt medic, Iacob Ioan, care stă în zonă şi a renunţat la ideea deschiderii unui cabinet stomatologic, din cauza mirosului.

Primăria se încurcă în adrese

Autorităţile însă se bâlbâie. La sesizarea EVZ, Primăria Sectorului 1 a trimis la faţa locului o echipă de inspectori. „A fost amendat proprietarul şi somat ca în 15 zile să împrejmuiască locul. Dacă nu, o va face primăria, şi-i va trimite nota de plată acasă“, a declarat Alexandru Ichim, purtătorul de cuvânt al primăriei. Numai că, surpriză, presupusul proprietar, care figura la o adresă din Vitan, nu era decât un vecin de pe Strada Gheţarilor, şi el afectat de peisajul mirositor cu preţ de lux.

Primăria se încurcase în numerele poştale şi greşise „adrisantul“. În final s-a stabilit că blocurile-ghenă sunt pe Strada Gheţarilor nr. 4-8, şi va fi căutat încă o dată proprietarul.

Vasile Gherasim, fostul primar al sectorului 1, în perioada 2000-2004, ştie de situaţia blocurilor şi de fictivul lor proprietar. „Nu cred că acel domn pe care l-a amendat primăria e proprietarul real. Nu poţi să stai în Vitan şi să ai o avere de câteva milioane de euro. Mai degrabă sunt ale vreunui personaj important, care le ţine ascunse şi aşteaptă un moment prielnic să le finalizeze. Poate un PUZ la Capitală, prin care să aibă dreptul să construiască mai multe etaje şi astfel să le sporească valoarea“, crede fostul primar Gherasim.

După tot tărăboiul, situaţia pe Strada Gheţarilor e aceeaşi. „După ce vam contactat, au venit aici nişte poli- ţişti, au adunat aurolacii, dar a doua zi aceştia au revenit în blocuri“, spune doctoriţa G.S. Un lucru bun s-a întâmplat totuşi: o dată la două zile, maşina de gunoi trece pe stradă pentru a aduna mizeria, dar ocoleşte cu minuţiozitate zona declarată proprietate privată.

CAPITALĂ EUROPEANĂ Mizeria nu se fereşte de centru

Agenţii imobiliari recunosc că, în Bucureşti, mizeria nu ocoleşte buricul Capitalei şi nici zonele rezidenţiale. „Avem proiecte de vânzare în zone oarecum centrale, cum sunt apartamentele din Strada Viitorului. Acolo sunt nişte case care nu oferă un tablou prea plăcut“, spune, eufemistic, Mihaela Postolache de la Eurometropola. Deşi, la vizionare, potenţialii proprietari strâmbă din nas, Postolache spune că, în câţiva ani, casele vor dispărea: „Terenurile vor fi foarte scumpe, iar proprietarii vor fi tentaţi probabil să le vândă“.

Ne puteți urmări și pe Google News