Visul de argint al Anei

Visul de argint al Anei

Scrimera Ana Maria Brânză s-a clasat ieri pe doi în proba de spadă, aducând României prima medalie de argint la Olimpiada de la Beijing. Ana Maria Brânză a cucerit ieri a patra medalie pentru delegaţia României la Olimpiada de la Beijing: argint la scrimă. Frumoasa spadasină are 24 de ani. E o cochetă. O fată cochetă din Rahova care face scrimă la Steaua. Îşi poartă unghiile în roz.

Îi place ei culoarea asta. Nu renunţă nici la ceasul roz în concurs, aşa cum nu renunţă niciodată la luptă. Pentru că fata asta cu unghii roz mai are ceva: o tonă de tupeu. Pozitiv, cum se spune. EVZ a trăit ieri alături de Ana toate emoţiile din lume în Fencing Hall of National Convention Center.

Domnişoara Brânză se distrează Episodul I: în „optimi“, Ana Maria se distrează. Are în faţă o adversară din Japonia, Megumi Harda. Numărul 38 mondial. O joacă. Se termină 15-11 pentru ea. După ce l-ai văzut pe Mihai Covaliu transfigurat după meciurile de marţi, te aştepţi la acelaşi lucru. Doar că Ana Maria chiar se joacă. Trece zâmbind prin zona mixtă: „E bine că mă aşteptaţi, îmi place să vă văd aici, deşi ştiu eu ce titluri daţi voi mâine, o să vă legaţi numai de numele meu...“. S-a jucat ea, dar să nu credeţi că o campioană n-are emoţii: „Mamă, ce mi-au tremurat picioarele! La fiecare asalt îmi tremurau. Parcă n-am fost eu, de la examenul pentru permisul auto n-am mai avut asemenea emoţii!“. Episodul II e scurt: adversară e Liubov Şutova, din Rusia. A şaptea din lume. Prea puţin pentru Ana, care e locul 2 mondial, cu 258 de puncte. Astăzi e ziua ei norocoasă: 15-13. Pe drumul spre vestiare, Ana radiază: „O bat pe unguroaică, e mai bătrână ca mine, are 38 de ani, o alerg până oboseş te. Pe unde am prins-o am învins-o. E mai slabă decât primele două de azi, sper să cadă fizic“. Şi apoi, patriotic-revanşard: „Mare brânză să bat o unguroaică!“.

Made in Hungary Episodul III n-o să-l credeţi, dar sună aşa: sala e plină de maghiari care urlă „Ria, ria, Hungaria!“. La ei, scrima e sport de top. Noi suntem prea ocupaţi cu domnul Gigi. Şi costumul Anei e „made in Hungary“. La noi nu se fabrică aşa bune. Şi nu doar atât: „La ei, cred că la un antrenament sunt spadasine cât în toată România la un loc“.

Pentru Ana, toate astea sunt detalii, lupta e tuşă la tuşă, dar la sfârşit tot românca învinge: 15-14. Urmează finala cu cea mai bună spadasină din lume la această oră: nemţoaica Britta Heidemann. Numărul 1 mondial. De ea, Ana se teme. E singurul drum spre vestiare în care sportiva tace. Vorbeşte antrenorul, Petre Ducu: „Cu unguroaica, Ana a stăpânit meciul de la început până la sfârşit. Sunt şanse egale în finală. Ea trebuie să fie foarte atentă fiindcă nu e de glumă cu nemţoaica. Este foarte vicleană“. Ana n-are aur

Finala se joacă într-o sală ostilă. Şi nemţilor le place spada. În tribune, Mihai Covaliu, proaspăt laureat cu bronz la sabie, îşi frânge mâinile. De dimineaţă a fost la concursul feminin de gimnastică, unde a mărtursit că n-a băut şampanie marţi noapte. „Şampania e doar pentru campioni, eu cu bronzul...“, a glumit el. Din păcate, susţinerea lui Cova n-a putut schimba soarta întâlnirii care a curs într-o singură direcţie, cea a Brittei. A câştigat cu 15-11. La final, românca era ostenită, dar corectă. Fair-play-ul e prima lecţie la scrimă: „Ce să-i fac, frate? Nici dacă intram patru pe planşă nu o învingeam azi! Are zile când trage ca un bărbat! Nu vă uitaţi la ea, cât e pe lângă mine? Am mai bătut-o, dar atunci nu era aşa bună. Ultima oară m-a învins la o tuşă, azi am început prost, m-a păcălit“. Dacă ar da mâine un titlu în ziare, ar fi: „Am făcut o mare brânză!“. Vezi, Ana, că te legi de numele tău? Noi am fi scris: „Ana are aur“. N-a fost să fie...

Pe podium, românca nu plânge. Nu e genul, dar are o clipă când îşi ridică ochii spre cer şi rosteşte răspicat şi în văzul camerelor: „Mulţumesc, Doamne!“. Asta după ce înainte de tuşa decisivă din meciul cu unguroaica şi-a făcut repede cruce. Chiar dacă spiritul olimpic de tip nou l-a alungat pe Dumnezeu din concurs sub explicaţia seacă: „Orice simbol religios este interzis“.

Corespondenţă din Beijing

Ne puteți urmări și pe Google News