Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a propus-o pe Monica Şerbănescu, actualul consilier în minister, pentru funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Potrivit legii, ministrul justiţiei îl propune pe şeful DNA, CSM dă aviz consultativ, iar decizia de numire îi aparţine preşedintelui Traian Băsescu. În aşteptarea decizei şefului statului, procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi, a semnat delegarea lui Daniel Morar în funcţia de procuror-şef interimar al DNA pentru înca 90 de zile. În lipsa acestei delegări, mandatul lui Daniel Morar în fruntea DNA ar fi expirat astăzi, iar postul ar fi rămas vacant.
Monica Şerbănescu este de trei ani consilier în Ministerul Justiţiei, iar în 2005 a fost consilierul fostului procuror-şef, Ilie Botoş. "Am căutat o propunere care să satisfacă toate exigenţele în ceea ce priveşte conducerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie", a afirmat ministrul Justiţiei, precizând că Daniel Morar va fi propus fie ca adjunct al acesteia, fie ca Înalt reprezentant al Ministerului Justiţiei la Bruxelles. În acest sens, Predoiu a precizat că va propune premierului înfiinţarea unui post de Înalt reprezentant al MJ pe probleme speciale privind reforma justiţiei din România.
În van eforturile ministrului de a-l păstra pe Daniel Morar, şi asta pentru că acesta a refuzat ambele propuneri ale lui Predoiu.
Morar a fost numit în funcţia de procuror şef al DNA pe o perioadă de trei ani, în data de 11 august 2005, decretul prezidenţial prin care a fost numit fiind publlicat în 15 august 2005.
Ministrul Predoiu a subliniat că în decizia sa a ţinut cont de parteneriatul pe care trebuie să-l aibă cu Comisia Europeană, dar şi de experienţa şi angajamentul în lupta anticorupţie a lui Daniel Morar.
"Experienţa actualului procuror şef al DNA şi rezultatele sale de până acum în lupta împotriva corupţiei sunt elemente de care justiţia din România nu se poate dispensa", a comentat ministrul.
Obiectivul principal al Ministerului Justiţiei este acela de a obţine un raport bun în decembrie, astfel încât să fie ridicată monitorizarea justiţiei în 2009.
CARTE DE VIZITĂ
Monica Şerbănescu a lucrat în toate unităţile Parchetului la cel mai înalt nivel, de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, unde a fost procuror general-adjunct, apoi la DNA, unde a fost procuror-şef la Secţia judiciară penală, la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, procuror consilier al procurorului general, a precizat Predoiu.
Acesta a adăugat că Şerbănescu are un număr impresionant de lucrări şi a făcut numeroase stagii de pregătire, având "experienţa şi credibilitatea necesară pentru a ocupa funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie".
ŞTIRE ACTUALIZATĂ LA ORA 18:17
Vom reveni cu amănunte.