China a uimit lumea | VIDEO

China a uimit lumea | VIDEO

Chinezii au promis mult şi s-au ţinut de cuvânt. Mai mult, grandoarea ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Beijing a făcut uitat până şi formidabilul spectacol oferit de australieni la Sydney 2000. 2008 de percuţionişti au acompaniat cele 29 de focuri de artificii sub formă de paşi, care au "străbătut" drumul dintre Piaţa Tiananmen şi Stadionul Naţional din Beijing. Spectacolul de lumini a subliniat istoria celor 29 de ediţii de Jocuri Olimpice moderne şi sosirea acestora la Beijing. Apoi, un papirus gigant a prezentat originea şi istoria marii civilizaţii chineze. Hărţi, ceramică şi picturi şi-au făcut loc succesiv pe papirusul gigantic.

"Hârtia", invadată brusc de nori, este salvată de Soare, dornic să "vadă" întinsul teritoriu chinezesc. Munţi, dealuri şi râuri apar printre norii care se deplasează repede spre marginile peisajului, lăsând Soarele singurul stăpân.

Din tiparul gigantic şi-a croit contur caracterul chinezesc "He", reprezentând ideea confucianistă de umanism.

Marele Zid Chinezesc, una dintre cele mai cunoscute construcţii din lume, nu putea lipsi din "peisajul" de pe Stadionul Naţional din Beijing. El a apărut brusc din tipar.

Mii de figuranţii cu mişcări sincronizate perfect au luat cu asalt scena, iar corpurile lor au contribuit la "naşterea" unui imens porumbel al păcii. Copiii au rostit un mesaj care subliniază comuniunea omului cu natura, in timp ce desenau cerul, soarele şi verdele câmpiilor.

Un cosmonaut a desfăcut scena pentru a lăsa să iasă un imens glob de cristal, care simbolizează Terra. Pe glob apar imagini din disciplinele olimpice, în timp ce, în vârful globului cântă Sarah Brightman şi un popular interpret chinez.

Grecia a deschis parada ţărilor participante, prin halterofilul Ilias Iliadis. România, cu handbalista Valeria Beşe purtătoare de drapel, a defilat în costume albastru deschis.

Modul de aprindere a flăcării olimpice a fost o surpriză totală! Fostul gimnast chinez Li Ning, asigurat cu un sistem de corzi, a parcurs, cu torţa olimpică în mână, rondul superior al Stadionului Olimpic din Beijing. În urma sa s-au derulat imagini din istoria olimpică a Chinei. Visul chinez s-a împlinit

Preşedintele Comitetului de Organizare a Jocurilor Olimpice de la Beijing, Liu Qi, a mulţumit CIO pentru că i-a oferit Chinei onoarea de a organiza a 29-a Olimpiadă din istoria modernă a Jocurilor.

"Organizarea Jocurilor Olimpice este un vis secular al naţiunii chineze", a spus Liu Qi, în cadrul ceremoniei de deschidere a JO 2008.

Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic, elveţianul Jacques Rogge, a deplâns victimele cutremurului care a zguduit China în acest an. Rogge a făcut un apel către sportivi, care au fost rugaţi să renunţe la dopaj, o pată de pe obrazul sportului olimpic modern.

Alfabetul chinezesc dictează ordinea Organizatorii au anunţat că este ilegal ca un bilet pentru ceremonia de deschidere să fie revândut la un preţ mai mare, iar „persoanele care vor fi implicate în astfel de ilegalităţi vor fi pedepsite conform legilor din China“. În media a transpirat cazul unui chinez care a riscat şi şi-a pus tichetul la bătaie pentru un preţ de 30 de ori mai mare decât cel oficial. A cerut pe el 150.000 de yuani: „Cu banii ăştia (aproape 15.000 de euro) îmi cumpăr o casă!“.

De ce se înghesuie lumea la această festivitate menită să proslăvească istoria Chinei şi pacifismul asociat olimpismului? Show-ul, de aproximativ trei ore şi jumătate, a fost gândit de o echipă de regizori de excepţie. Înainte de festivitatea propriu-zisă va mai avea loc un spectacol de 75 de minute, cu muzică tradiţională din 28 de ţări ale lumii. Prima parte a ceremoniei va fi dedicată exclusiv Chinei (vechii civilizaţii şi perioadei moderne), partea a doua fiind clasică: parada celor 204 delegaţii prezente la Beijing, care vor pătrunde în „Cuibul de pasăre“ conform alfabetului chinezesc.

Dintre cele 160.000 de persoane care vor asista la ceremonie, aproape jumătate vor fi invitaţi (diverse personalităţi, sportivi, actori). Printre oaspeţii de marcă se numără peste 80 de şefi de stat şi de guvern. Din partea României nu va lipsi preşedintele Traian Băsescu, care a sosit aseară la Beijing. Românii, colegi cu Somalia şi Guineea

Delegaţia tricoloră înregistrează însă, din păcate, cea mai slabă participare din punct de vedere numeric din ultimii 44 de ani, având în China doar 102 reprezentanţi. De asemenea, salba de medalii nu se mai anunţă la fel de strălucitoare, speranţele pâlpâind doar la handbal, gimnastică, judo, box, scrimă, canotaj şi canoe. Ieri, în zona internaţională din Satul Olimpic, a avut loc ceremonia de înălţare a drapelului României. În aceeaşi festivitate s-au mai înălţat alte patru drapele: cele ale Somaliei, Poloniei, Georgiei şi Guineei. Olimpiada în cifre 11.028 de sportivi 204 state participante 302 medalii de aur 102 sportivi români 31 de sporturi 890 de medalii olimpice are Statele Unite ale Americii 284 de medalii are România

102 sportivi are România la Olimpiada de la Beijing, cea mai mică delegaţie din ultimii 44 de ani

Prima sportivă cu şanse la medalii, judoka Alina Dumitru, care intră mâine în concurs, era ieri deja în febra competiţiei: „Da, am emoţii mari!“. Jocurile încep pe 8.08.2008, de la ora 8 pm, pentru că 8 este cifra norocoasă din cultura chinezilor!

Corespondenţă din Beijing Citiţi şi: Primarul olimpic EDITORIALUL EVZ: Băsescu la jocurile politico-olimpice

Ceremonia de deschidere a JO 2008

Ne puteți urmări și pe Google News