Banii europeni, înlocuiţi de datorii româneşti

Banii europeni, înlocuiţi de datorii româneşti

9.000 de agricultori nu au primit subvenţia de la UE pentru 2007, iar în următorii trei ani vor avea de plătit penalizări usturătoare.

Mii de agricultori ialomiţeni, marea majoritate proprietari ai unor terenuri de maximum 5 hectare, au şanse minime să încaseze vreun ban din ajutorul financiar de 97 de euro, acordat de UE. Astfel, pe anul 2007, o treime din terenurile cultivate din judeţ, adică peste 100.000 de hectare, nu au primit subvenţia cu pricina. Mai mult decât atât, din 12.600 de dosare de solicitare depuse de fermierii ialomiţeni, în 9.000 de cazuri au fost emise somaţii de plată pentru subvenţiile neîncasate. Prinşi în hăţişul birocratic La această situaţie s-a ajuns din cauza diferenţelor care apar între declaraţiile fermierilor şi datele culese prin fotografierea din satelit a terenurilor pentru care aceştia au depus cererea de ajutor financiar. Astfel, marea majoritate a agricultorilor şi-au declarat terenurile aşa cum sunt ele trecute în titlurile de proprietate, fără să ştie că atunci când le-au fost completate, funcţionarii nu au măsurat corect terenul cu pricina.

La faţa locului, ei au descoperit că suprafaţa din acte este cu 25-30% mai mică. Alţi fermieri au greşit încadrarea în blocul fizic de pământ a solei proprii. Pe lângă toate acestea, sistemul de teledetecţie (fotografiere din satelit a unor suprafeţe de teren de minimum 100 de hectare - n.r.) nu permite diferenţe mai mari de 3% între suprafeţele solelor fotografiate şi suprafaţa totală declarată de fermieri, lucru greu de realizat în cazul solelor de doar câteva hectare. „Să bată câmpul la pas“ George Ghiţă, din comuna Ciochina, este unul dintre miile de ialomiţeni care s-au trezit fără subvenţ ie şi cu datorii la stat. Agricultorul a depus în primăvara lui 2007 documentaţia pentru obţinerea subvenţiei pentru un teren de 14,87 hectare. La câteva luni, George Ghiţă a fost chemat la sediul APIA Ialomiţa împreună cu vecinii de sole, pentru că unul dintre aceştia greşise amplasamentul terenului, iar suprafaţa reală era mai mică decât cea din acte.

„Ni s-a spus că s-a lămurit greşeala şi că să aşteptăm să primim subvenţia atunci când încep plăţile. Eu însă am primit doar somaţii de plată“, povesteşte George Ghiţă, arătând hârtia potrivit căreia are datorii de peste 1.000 de euro.

Fermierul mai spune că, fără un control pe teren şi doar pe baza fotografiei din satelit care a identificat doar 3,57 de hectare de teren cultivate, reprezentanţii APIA Ialomiţa l-au informat că va avea propriri de 3.686 lei, din sumele ce le va încasa ca subvenţii în următorii trei ani. George Ghiţă a făcut contestaţie şi acum aşteaptă cu înfrigurare verdictul, fiind hotărât să meargă şi în justiţie pentru obţinerea banilor europeni. „Să se dea jos din satelit, să bată câmpul la pas, să vadă că suntem oameni serioşi şi nu minţim“, spune fermierul supărat. PROBLEME Doi directori APIA, schimbaţi în două luni Numărul mare de agricultori care nu şi-au primit banii a dus, în urmă cu două luni, la schimbarea din funcţia de director al APIA Ialomiţa a lui Mihai Gheorghe. Fostul şef APIA a fost scos ţap ispăşitor pentru toate încurcăturile legate de datele eronate din cererile de subvenţie şi fotografiile obţinute din satelit.

Eugen Coman, cel care i-a luat locul, n-a stat în funcţie decât o lună, de la 1 august fiind înlocuit de Victoria Didiţă. Salariaţii APIA, bulversaţi de atâtea schimbări, lucrează suplimentar pentru a finaliza verificarea documentaţiilor după ce au primit sarcină de la Bucureşti să finalizeze dosarele până pe 15 august şi să le comunice fermierilor dacă sunt pe listele de plată ori pe cele de sancţiuni.

Ne puteți urmări și pe Google News