"Leagănul pionierilor", în paragină

"Leagănul pionierilor", în paragină

Închisoarea Doftana, unde Nicolae Ceauşescu a stat în arest, iar zeci de mii de elevi au devenit pionieri, a ajuns o ruină în ultimele două decenii.

După ce i-a avut drept locatari pe Nicolae Ceauşescu şi pe Gheorghe Gheorghiu-Dej, iar zeci de mii de şcolari i-au trecut pragul pentru a deveni pionieri, Închisoarea Doftana din Prahova a fost vizitată în ultimele două decenii doar de hoţii de fier vechi.

„Eu, intrând în rândurile Organizaţiei Pionierilor, mă angajez să-mi iubesc patria, să învăţ bine, să fiu harnic şi disciplinat, să cinstesc cravata roşie cu tricolor“. Înainte de ’89, acest angajament a fost rostit, între zidurile reci ale Închisorii Doftana, de zeci de mii de elevi obligaţi să devină pionieri pentru slujirea regimului comunist încă din copilărie.

Tot aici, a fost închis Nicolae Ceauşescu, motiv pentru care puşcăria a devenit muzeu în anii ’70 şi loc de pelerinaj pentru activiştii PCR până la căderea comunismului. Vizitatorii erau plimbaţi prin celula „iubitului conducător“, sectorul pentru infractorii periculoşi, precum şi prin fosta cameră de tortură.

După 21 de ani de capitalism, simbolul comunismului precoce a devenit o ruină: gratiile au fost tăiate şi furate de hoţii de fier vechi, geamurile au fost sparte de amatorii de „vitejii“, iar acoperişul - distrus de ploi şi ninsori. Doar zidurile construite din piatră de munte şi poarta principală a închisorii au rezistat celor două decenii de abandon.

Închiriată pentru videoclipuri şi reclame

După Revoluţie, Închisoarea Doftana, declarată monument istoric, a fost preluată de Ministerul Culturii, care a desfiinţat însă Muzeul Eroilor din Telega, aşa cum se numea edificiul, şi l-a lăsat fără finanţare. Iar după ce nu a mai fost nimic de furat, fosta puşcărie a lui Ceauşescu a fost transferată în patrimoniul comunei Telega, pe teritoriul căreia se află.

„Noi avem un buget de 450.000 de lei, bani care abia ne ajung de salarii. De la Ministerul Culturii nu am primit niciun ban, dar nici nu-l scoate de pe lista monumentelor să pot să concesionez clădirea şi terenul. Am pus un paznic la poartă ca să nu intre vreun curios şi să moară sub dărâmături, că mai mult nu pot să fac“, susţine primarul comunei Telega, Gheorghe Ilie. De altfel, unul dintre predecesorii săi, Alexandru Chirobocea, a propus în anul 2002 transformarea închisorii într-un hotel destinat turiştilor amatori de senzaţii tari, însă nici un investitor nu s-a arătat interesat de ruine.

Chiar şi aşa, în paragină, puşcăria Doftana a adus totuşi la bugetul local câteva zeci de mii de euro după ce a fost închiriată pentru filmări de videoclipuri, reclame şi chiar producţii cinematografice de scurtmetraj.

Casă pentru două familii de sinistraţi

Cu toate că a ajuns o ruină, în perimetrul închisorii de pe Valea Doftanei trăiesc câteva suflete: este vorba de două familii de sinistraţi din Telega, care locuiesc de doi ani în clădirea administrativă. Ei şi-au pierdut casele în urma unei alunecări de pământ, iar în lipsa unui ajutor financiar din partea autorităţilor s-au trezit nevoiţi să locuiască în curtea puşcăriei. „La început ne-a fost mai greu, dar ne-am obişnuit. Pare ciudat să stai aici, dar nu avem încotro“, mărturiseşte Florin Moldoveanu, care abia aşteaptă să se mute în casa pe care şi-o construieşte singur.

ISTORIC

Puşcărie construită din ordinul lui Carol I

Închisoarea Doftana a fost ridicată în anul 1895, din ordinul Regelui Carol I. Puşcăria este singura din România amenajată după modelul belgian, clădirea având mai multe aripi, iar fiecare corp este prevăzut cu o curte interioară. Localnicii spun că există o legendă potrivit căreia Regele Carol I a construit puşcăria la rugămintea unui moşier din zonă, a cărui fiică, Paraschiva, a fost violată de mai mulţi ocnaşi care trudeau în galeriile de sare săpate în Dealurile Telegii. Din 1970, la solicitarea expresă a lui Nicolae Ceauşescu, puşcăria de la Doftana a fost transformată în muzeu. În 1990, Ministerul de Interne a solicitat Consiliului Local Telega concesionarea închisorii, pentru a o transforma într-o arhivă, însă autorităţile locale au refuzat acest lucru.

Ne puteți urmări și pe Google News