Maşina arhaică de spălat rufe

Maşina arhaică de spălat rufe

Chiar la intrarea în Cheile Bicazului, o ciudată instalaţie este montată în râu, lângă şosea.

Numită de localnici steajă, aceasta este de fapt o arhaică maşină de spălat, care nu face decât să pună la „muncă“ forţa apei. Instalaţia este compusă dintr-o ţeavă de metal de vreo 20 de metri care captează o parte din debitul unui pârâu limpede precum cristalul ce vine din munţi, care îi conferă astfel o forţă sporită. Aceasta se scurge într-un ciubăr din lemn, găurit de jur-împrejur în partea de sus. Apa este ghidată într-o latură a cazanului, pentru ca rufele să se învârtă.

„Rufele ies albe, albe, spuma laptului cum se spune, mai ales cergile şi alte ţesături din lână. Apa face tot şi nu-i nevoie de detergent. Plus că scuteşti o grămadă de timp. Acasă trebuia să încălzeşti apă, să le pui la maşină, să le apretezi... La steajă le laşi câteva ore şi-ţi cauţi altceva de treabă“, explică Maria Toma, o săteancă ce tocmai folosise instalaţia. Proprietarul „sculei“, un consătean din Bicaz Chei, a pus-o aici de la începutul primăverii şi nu cere o taxă fixă vecinilor s-o folosescă.

„Butoiul în care curge apă“ atrage o mulţime de turişti. „Opresc şi fac poze tot felul de oameni, turişti străini mai ales. Românii spun că au auzit de o astfel de instalaţie de la bătrâni, dar că este prima dată când văd aşa ceva. Unii sunt sceptici faţă de performanţele steajei, dar se lămuresc când le spunem că doar nu stăm de nebuni aici, doar să ne facem de treabă“, ne-a mai spus săteanca.

Ne puteți urmări și pe Google News