Umorul a început cu bancuri proaste

Umorul a început cu bancuri proaste

Cea mai veche glumă din lume datează din anul 1900 înaintea erei noastre şi este una scabroasă. Ea circula în rândurile sumerienilor, o populaţie care trăia în sudul Irakului de astăzi, relevă un studiu realizat de Universitatea din Wolverhampton, Marea Britanie.

Sumerienii se amuzau teribil spunând că, „din vremuri imemoriale, nu s-a întâmplat niciodată ca o tânără să tragă un vânt în poala soţului său“. Gluma se află pe primul loc în topul realizat şi dat publicităţii, ieri, de Universitatea din Wolverhampton, la solicitarea postului britanic de televiziune Dave.

Pe locul al doilea s-a clasat o glumă din anul 1600 î.H., care îl viza pe faraonul egiptean Snofru, tatăl lui Keops. Egiptenii cu simţul umorului spuneau că un faraon plictisit poate fi distrat dacă urci pe un vas mai multe femei îmbrăcate în plase de peşte şi îl inviţi pe suveran să iasă la pescuit.

În categoria glumelor obscene se înscrie şi cea mai veche poantă britanică, datând din secolul al X-lea. La întrebarea „ce atârnă pe lângă coapsa unui bărbat şi vrea să fie băgată într-o gaură în care a mai fost?“, răspunsul dat era „cheia“.

„Glumele s-au diversificat de-a lungul anilor, unele adoptând formatul întrebare-răspuns, în timp ce altele sunt proverbe amuzante sau ghicitori“, susţine autorului studiului, dr. Paul McDonald, conferenţiar la Universitatea din Wolverhampton.

Topul celor mai vechi zece glume din lume este disponibil pe site-ul postului de televiziune Dave, www.dave-tv.co.uk.

Ne puteți urmări și pe Google News