După şapte ani de tergiversări, titlurile de stat - instrumente financiare sigure şi lichide - vor putea fi cumpărate de investitori direct de pe BVB.
Tranzacţionarea titlurilor de stat la Bursa de Valori Bucureş ti (BVB) va începe pe 4 august. Începând de lunea viitoare investitorii vor avea la dispoziţie titluri din 26 de serii de obligaţiuni, cu randamente cuprinse între 7% şi 8,25% şi la scadenţe de la 1 la 15 ani.
Momentul intrării acestor instrumente foarte sigure pe piaţa de capital era unul îndelung aşteptat, deoarece ele pot ajuta la stabilizarea pieţei autohtone, în această perioadă dificilă. Plasamente la care au acces toate categoriile de investitori, titlurile de stat sunt foarte sigure, iar câştigurile din ele nu sunt impozabile.
Astfel, ele pot reprezenta un refugiu pentru investitori în perioadele dificile, cum este cea de acum, sau un element de echilibru în portofoliul investiţional. Mai mult, nu există o limită legată de suma minimă ce poate fi investită în astfel de plasamente. Va putea fi cumpărat chiar şi un singur titlu, cu valoare nominală de 1.000 de lei. Bursa avea nevoie de ele ca de aer Grăbirea listării acestor instrumente a fost determinată de scăderile masive înregistrate în ultima perioadă de Bursa de la Bucureşti. „Listarea titlurilor de stat sperăm să fie un element de stabilitate într-un moment în care Bursa de Valori are nevoie. Prin acest demers am lansat un apel clar de încredere în piaţa de capital. Guvernul a insistat pentru grăbirea procesului tocmai pentru această stabilitate“, a declarat Varujan Vosganian, ministrul economiei şi finanţelor.
Cu alte cuvinte, titlurile de stat sunt un „colac de salvare“ aruncat de guvern spre piaţa de capital. Brokerii au salutat momentul, numindu-l „evenimentul anului pe piaţa de capital“. Este foarte probabil ca demersul să atragă din nou investitorii străini, despre a căror plecare - odată cu agravarea crizei financiare - se spune că a lăsat piaţa de capital autohtonă în agonie. Posibilitatea tranzacţionării titlurilor de stat la BVB se discuta de şapte ani şi, la nivel declarativ, toate părţile implicate considerau demersul foarte necesar, fără a face însă ceva semnificativ în acest sens. Avantaje reciproce Şi guvernul are avantaje de pe urma listării. Preşedintele BVB, Stere Farmache, ne-a explicat că, pentru o ţară precum România, care îşi propune pentru următorii ani să investească masiv în educaţie, sănătate şi infrastructură, este inevitabilă apariţia unor deficite bugetare. Până acum, finanţarea acestor deficite s-a realizat relativ facil prin împrumuturi externe.
„Totuşi, schimbarea condiţiilor din cadrul pieţelor internaţionale este de natură să reorienteze atenţia Ministerului Finanţelor către realizarea de emisiuni de obligaţiuni pe piaţa internă, care au marele avantaj că sunt instrumente financiare noninflaţioniste. Astfel, dezvoltarea pieţei interne pentru obligaţiunile guvernamentale oferă pe termen lung MEF o alternativă pentru finanţarea deficitului bugetar“, ne-a declarat Farmache.