Aproape 700.000 de persoane au depus anul acesta, la termen, declaraţii de venit. Faţă de anul trecut, numărul acestora a crescut cu 40%.
Românii au depus până la termenul legal de 15 mai peste 674.300 de declaraţii privind veniturile pe care le-au realizat în 2007, adică cu aproape 41% mai multe faţă de anul trecut, potrivit datelor furnizate EVZ de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF). Între timp, au mai fost depuse declaraţii, astfel încât, până în prezent, numărul acestora a depăşit 763.800. În 2007, românii au depus în termenul legal peste 478.500 declaraţii de venit pe 2006, iar până la sfârşitul anului numărul formularelor 200 care au ajuns la administraţiile financiare a crescut până la 560.310. Informaţiile oferite de ANAF arată că veniturile din salarii continuă să aducă la bugetul statului cea mai mare parte din totalul impozitului pe venit. Astfel, din impozitul pe venit adunat la buget în primul semestru, în sumă de 8,62 miliarde de lei, peste 69% îl reprezintă impozitul pe salariu. Anul trecut, impozitul pe salariu a adus peste 70% din totalul impozitului pe venit de 13,8 miliarde de lei. Restul sumelor au provenit din activităţile independente, contracte de drepturi de autor, convenţii civile şi alte surse. Impozite mici
Numărul românilor care depun declaraţii a crescut simţitor faţă de anul trecut, ca şi sumele pe care acestea le aduc la bugetul de stat.
„Tot mai mulţi oameni acceptă ideea că la o impozitare de 16% este bine să lucreze legal şi să fie impozitaţi conform legii, ca să evite alte probleme şi să fie liniştiţi“, ne-a spus Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR). În plus, cresc atât numărul de angajaţi, cât şi veniturile acestora.
Conform Direcţiei Taxe şi Uniune Vamală din Comisia Europeană, România are cea mai mică taxă pe veniturile persoanelor fizice, 16%, comparativ cu Danemarca, unde cetăţenii sunt taxaţi cel mai mult, cu 59%.