Timişoara zgomotoasă

Timişoara zgomotoasă

Aproape 40.000 de timişoreni riscă să surzească, conform unui studiu asupra zgomotului din oraş.

Municipalitatea de pe Bega a comandat firmei Vibrocomp Kft din Ungaria o hartă a zgomotului din oraş, iar aceasta a relevat faptul că numărul mult prea mare de maşini (300 la mia de locuitori) provoacă cel mai mult zgomot. Practic, pe toate arterele mari ale oraşului se depăşeşte cu peste 30 de decibeli limita maximă a zgomotului admisă, care este de 50 de decibeli.

Un nivel de zgomot cuprins între 30 şi 45 de decibeli perturbează somnul, o gălăgie de 45-55 de decibeli perturbă comunicarea, iar un zgomot de peste 56 de decibeli înseamnă risc asupra sănătăţii. „Nivelul de zgomot este o problemă personală a fiecărui cetăţean. Sănătatea ne poate fi afectată de zgomotul care există“, susţine şi Vasile Ciupa, şeful Serviciului Mediu Urban din Primăria Timişoara. La rândul lui, arhitectul-şef al Timişoarei, Sorin Ciurariu, susţine că cel puţin 37.000 de timişoreni sunt afectaţi direct de gălăgia produsă de trafic. „Începem să nu ne mai auzim între noi în acest oraş“, a concluzionat Ciurariu. Nunţi fără claxoane   Pentru a aduce cât de cât linişte pe străzi, primăria va interzice, cel mai târziu din această toamnă, alaiurilor de nuntă să mai claxoneze prin oraş. Mai mult, forţele de ordine vor trebui să-i amendeze pe toţi cei care tulbură liniştea publică, de la nuntaşi până la cei care îşi turează prea tare motoarele, în toiul nopţii, declanşând alarmele maşinilor din jur.   Primele măsuri, susţine Călin Fiat, şeful Serviciului Administrare Mediu Urban, vor consta în montarea de panouri fonoabsorbante pe principalele artere de penetraţie în oraş, respectiv de-o parte şi de alta a căilor Lipovei, Aradului, Lugojului, Şagului şi Torontalului. Panourile vor fi amplasate după finalizarea planurilor de acţiune ale primăriei, dar şi în funcţie de ceea ce se va discuta la dezbaterea publică ce va avea loc la începutul lunii iulie, a mai precizat Fiat.

Pentru a reduce nivelul zgomotului din Timişoara, specialiştii spun însă că este nevoie de mult mai mult. Printre măsurile propuse se numără îmbunătăţirea tramei stradale, schimbarea suprafeţei şoselelor din oraş şi înmulţirea spaţiilor verzi.   Specialiştii maghiari mai spun că sunt necesare finalizarea centurii ocolitoare a Timişoarei şi eliminarea traficului greu din oraş. Administraţia oraşului ştie că un inel de ocolire ar degreva Timişoara de zgomot şi nu numai, dar spun că nu au cum să grăbească lucrările. Momentan, abia a început şantierul la tronsonul din nordul Timişoarei al centurii, lung de 14 kilometri. Celelalte două tronsoane ale viitoarei centuri ocolitoare a oraşului sunt abia în stadiul de proiect.

CE SPUN MEDICII

Stres permanent

Medicii din Timişoara cer măsuri urgente pentru a nu ne trezi, peste câţiva ani, că avem o generaţie de copii surzi sau suferind de depresii. „Zgomotul este virusul civilizaţiei moderne. Nu îmbolnăveşte brusc, dar cauzează un stres permanent, ceea ce duce la accentuarea stării de oboseală şi la diminuarea calităţii somnului, determină apariţia asteniilor şi chiar a bolilor nervoase, iar în cele din urmă declanşează modificări la nivel cardiorespirator. În plus există impactul negativ asupra sistemului auditiv, care poate duce până la pierderea auzului“, explică medicul Ioana Vârtosu.

Ne puteți urmări și pe Google News