La Spitalul Judeţean Timişoara va funcţiona, din toamnă, o sală de ultimă generaţie, comandată de un calculator central.
La Spitalul Judeţean Timişoara va funcţiona, în scurt timp, cea mai modernă sală de operaţii din România, care va avea dotări unice în ţară, echipamente de vârf în laparoscopie, abia apărute în Europa.
Pentru prima dată în România, pacienţii vor putea beneficia de cunoştinţele celor mai buni specialişti ai lumii, fără să fie nevoie să călătorească în străinătate. Medicii timişoreni vor intra în contact în timp real, prin intermediul telemedicinei, cu specialişti din toate colţurile lumii, pentru a se consulta cu privire la intervenţia pe care o au de făcut.
Procedeul e extrem de util mai ales în cazul obezilor sau al bolnavilor care prezintă complicaţii. Dacă şi până acum s-a mai făcut apel la acest sistem pentru a vizualiza intervenţii, este pentru prima dată la noi în ţară când o sală de operaţii beneficiază de un sistem integrat de telemedicină, sută la sută funcţional.
Proiect în valoare de 500.000 de euro
Noua sală va deservi Clinica de Chirurgie II a celui mai mare spital din vestul ţării. Potrivit medicului Lazăr Fulger, şeful clinicii, aceasta ar putea fi inaugurată în luna septembrie. În prezent, mai mulţi specialişti germani lucrează la amenajarea sălii, care este recompusă în fostul bloc operator al clinicii.
„Clinica de Chirurgie II este centru de excelenţă în chirurgia laparoscopică, iar în urmă cu un an am câştigat un grant în valoare de 500.000 de euro pentru un proiect ce vizează optimizarea tratamentului obezităţii morbide. Ţinând cont că această boală ridică probleme majore la nivel mondial, obiectivul nostru era constituirea unui centru regional de tratament al obezităţii. Banii primiţi puteau fi folosiţi numai pentru achiziţia de aparatură. A fost o licitaţie şi am reuşit să contactăm liderii europeni în materie de aparatură medicală. Numai că nu puteam instala dotările ultraperformante într-o sală de operaţii de nivelul anului 1974, cel în care a fost dat în folosinţă spitalul, prin urmare am decis să acţionăm şi să refacem cu totul acest bloc operator“, a declarat medicul Lazăr Fulger.
Aşa se face că, pe lângă grant, clinica a primit finanţare de la consiliul judeţean pentru refacerea blocului operator, în interiorul căruia practic se recompune viitoarea sală de operaţii ultramodernă.
Aceasta va avea o masă de operaţii care va suporta până la 400 de kilograme şi va putea să-şi modifice forma după necesităţile medicilor şi ale pacienţilor. Ea va avea ataşată o trusă avansată de operaţii laparoscopice, de ultimă generaţie, şi va fi luminată cu lămpi cu led ce nu se încălzesc.
Conform cu normele europene, blocului operator îi este ataşată o sală de preanestezie, ceea ce e o premieră pentru spitalele bănăţene, unde pacientul e anesteziat direct pe masa de operaţii. În plus, sala de operaţii este comandată de un computer central.
Dotată cu un sistem de aerisire performant
Spre deosebire de celelalte săli de operaţie din Spitalul Judeţean, aceasta nu va fi dotată cu aer condiţionat. „În Europa, spliturile de aer condiţionat sunt strict interzise pentru că nu fac altceva decât să mute praful peste masa de operaţie“, explică medicul Fulger.
Sala pe care abia aşteaptă să o folosească va fi dotată cu un sistem care produce aer laminar steril, sub presiune, şi îl introduce în sala de operaţii.
Astfel, germenii de afară nu vor găsi nicio „portiţă“ prin care să pătrundă în sala de operaţii. Sistemul costă cam cât un apartament cu două camere. „Vom avea prima sală absolut sterilă din România“, a mai declarat medicul Lazăr Fulger.
MODERNIZARE
Aerul condiţionat, interzis în blocul operator
Aerul produs de aparatele de climatizare reuşeşte să pună în mişcare particule de praf şi o sumedenie de germeni, iar într-o sală de operaţie acest lucru poate fi extrem de periculos. Medicii spun că persoanele care petrec mult timp într-o cameră cu sistem de climatizare răcesc mai des. Virozele respiratorii şi conjunctivitele virale pot fi consecinţele expunerii la aerul condiţionat. În Spitalul Judeţean Timişoara sunt montate 15 aparate de aer condiţionat în tot atâtea săli de operaţii.