Normele BNR, sub lupa băncilor

Normele BNR, sub lupa băncilor

Noile norme de creditare impuse de Banca Naţională a României au fost discutate ieri de conducerea băncilor membre ale Asociaţiei Române a Băncilor (ARB).

Reprezentanţii băncilor nu au ajuns însă la nicio concluzie. O nouă discuţie cu privire la proiectul de regulament care prevede limitarea riscului de credit la împrumuturile destinate persoanelor fizice va avea loc marţi, în prezenţa prim-viceguvernatorului BNR, Florin Georgescu.

Şeful BNR, Mugur Isărescu a avertizat în mai multe rânduri în legătură cu nivelul ridicat al creditării. Potrivit proiectului de regulament, băncile vor calcula gradul de îndatorare la creditele acordate populaţiei pe baza unor venituri cu cel mult 20% peste cele declarate la administraţia financiară în anul anterior şi nu doar în funcţie de adeverinţa de salariu sau alte documente, precum în prezent.

Proiectul trebuia să intre în vigoare la mijlocul acestei luni, dar BNR a amânat acest termen până la 31 iulie. De la intrarea în vigoare a regulamentului şi până când băncile vor primi aprobarea pentru propriile norme de creditare, gradul de îndatorare luat în calcul de instituţiile de credit va fi limitat la 40%. Nemulţumiri din partea băncilor au apărut deja, însă analiştii economici au arătat că se aşteptau la astfel de măsuri, menite să limiteze creşterea creditării.

Reprezentanţii Volksbank au declarat în urmă cu câteva zile că vor cere o delimitare clară între condiţiile impuse băncilor care practică o politică de risc şi celelalte. Potrivit datelor Volksbank, creditele de consum negarantate reprezintă circa 5% din portofoliul împrumuturilor acordate de instituţie pentru segmentul de retail, restul fiind credite imobiliare şi împrumuturi de nevoi personale garantate.

Ne puteți urmări și pe Google News