JTI, divizie a Japan Tabacco Inc., a instalat la Sankt Petersburg un utilaj care produce 20.000 de ţigarete pe minut.
Peste 20.000 de ţigarete produse pe minut. Acesta este noul record mondial în domeniu, stabilit de prima linie ultrarapidă de producţie şi ambalare a ţigaretelor inaugurată, ieri, oficial de JT International (JTI), la fabrica Petro din Sankt Petersburg (Federaţia Rusă). Linia în care compania a investit peste 18 milioane de dolari (11,3 milioane de euro) este mult mai rapidă decât utilajele deja existente la Petro, care nu reuşesc să producă „decât“ 8.000 şi, respectiv, 16.000 de ţigarete pe minut.
Noul utilaj are, de asemenea, capacitatea de a împacheta 1.000 de pachete pe minut. „JTI va continua să investească în Rusia, unde este lider de piaţă, pentru că avem de-a face cu cerere în creştere. Fabrica Petro va putea produce anul acesta peste 89 de miliarde de ţigarete“, a declarat, ieri, directorul de producţie al fabricii, Chris Kopec. Anul trecut, consumul de ţigarete pe piaţa rusească s-a ridicat la 390 de miliarde de bucăţi, puţin peste numărul total de ţigarete pe care JTI l-a vândut în toată lumea în 2007. JTI este lider de piaţă, cu o cotă de 35% înregistrată în 2007.
Spre comparaţie, numărul de ţigarete vândute în România a fost anul trecut de 35 de miliarde.Fabrica de la Sankt Petersburg este cea mai mare dintre cele deţinute de grupul JTI în afara Japoniei şi a fost deschisă în 1998. La doar câţiva zeci de metri de linia ultrarapidă inaugurată acum, este amplasată o altă linie, veche de aproape un secol, care produce şi împachetează celebrele „Belomor Canal“, cele mai cunoscute ţigarete din Rusia. O ţară neinteresantă pentru contrabandişti
Nivelul contrabandei cu ţigarete în Federaţia Rusă s-a ridicat anul trecut la mai puţin de 1% din piaţă şi datorită preţurilor foarte mici practicate la aceste produse. Ţigările se vând cu 25 de ruble, pachetul de Winston, sau 37 de ruble, cât costă un Camel.
Asta şi pentru că acciza la ţigarete este aici de la 120 de ruble (3,26 euro) la mia de ţigarete plus 5,5% din preţul maxim estimat pentru marca respectivă, dar nu mai puţin de 142 de ruble (3,86 euro) pentru o mie de ţigarete. Spre comparaţie, în România, anul trecut, nivelul contrabandei a atins 13% din valoarea pieţei, iar 71% din preţul unui pachet de ţigarete este reprezentat de accize şi taxe.
Corespondenta din Sankt Petersburg