DIRECTOAREA DE LA SIGHETU MARMAŢIEI ACUZĂ: Comisia de Bac a cerut mită

DIRECTOAREA DE LA SIGHETU MARMAŢIEI ACUZĂ: Comisia de Bac a cerut mită

Absolvenţii care au susţinut Bacalaureatul la liceele din Sighetu Marmaţiei, Oradea şi Bucureşti, acolo unde s-a fraudat examenul, vor putea să intre la facultate sau să-şi continue studiile, pe baza diplomelor obţinute.

Ministerul Educaţiei nu are nicio motivaţie pentru a le anula, însă candidaţii care se folosesc de respectivele acte sunt puşi în postura ca peste patru, cinci sau chiar mai mulţi ani, după ce se va finaliza ancheta judiciară, să constate că le-au fost anulate diplomele. „Dacă se va dovedi frauda, atunci va exista o decizie de anulare a diplomelor, iar elevii se vor întoarce de unde au plecat“, a precizat Zvetlana Preoteasa, secretar de stat în Ministerul Educaţiei.

Între 100-150 de lei de examen

Pe de altă parte, ancheta la Sighetu Marmaţiei a scos la iveală faptul că reprezentanţii comisiei au mâncat şi au fost cazaţi pe banii elevilor. Meda Leordean, directoarea liceului particular, le-a declarat anchetatorilor că a fost obligată să adune banii cu pricina de către membrii comisiei de Bacalaureat. „Am fost ameninţat de membrii comisiei că nu o să promoveze niciun elev. Am fost ameninaţat de numitul Hotea (Cornelia Hotea, secretara comisiei de examinare - n.r.)“, a susţinut Meda Leordean. Directoarea a mai recunoscut că i-a mituit pe profesorii supraveghetori cu sume cuprinse între 100 şi 150 de lei, pentru fiecare examen, şi că a rezolvat subiectele prin intermediul a trei profesori: Ioana Iusca, Anca Tibic şi Vasile Bora.

„În plus, eu am dus comisia de Bacalaureat şi pe profesorii supraveghetori de opt ori la prânz şi la cină. Am plătit în total între 20.000 şi 30.000 de lei. Lui Micu Călin, vicepreşedinte al comisiei, i-am plătit cazarea pentru cinci nopţi la Casa Iurca din Sighetu Marmaţiei. Pentru a doua săptămână i-am plătit căzarea la Popasul din Deal“, a mai declarat Meda Leordean.

Anchetă şi la Oradea

Procurorii orădeni au demarat o anchetă la Liceul particular „Georgiana“ din Oradea, în urma unei reclamaţ ii primite din partea Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor.

Conducerea şcolii este acuzată că ar fi primit în examen elevi care nu au terminat liceul. „Ancheta este în fază incipientă, se pare că ar fi vorba despre mai multe nereguli, însă deocamdată nu putem oferi mai multe informaţii“, a declarat procurorul Vasile Popa, şeful Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea. (A contribuit Georgiana Anghel)

MINISTRUL ADOMNIŢEI

„Anul acesta s-a copiat mai puţin“

Examenul din acest an este considerat de conducerea Ministerului Educaţiei cel mai bine organizat Bacalaureat de după 1990 şi chiar un semn al însănătoşirii sistemului de învăţământ. Paradoxal, din cauză că este unul dintre cele mai fraudate examene de până acum, ministrul educaţiei, Cristian Adomniţei, pune simptomele de însănătoşire pe seama faptului că „sunt mai puţini promovaţi decât anul trecut, deci s-a copiat mai puţin“ şi „sunt mai multe judeţe cu procente de promovabilitate sub 60%, deci examenul a fost mai corect“. Notele mai mici decât în 2007 şi procentul cu circa 3% mai mic decât la Bacalaureatul de anul trecut nu par să reprezinte semne de îngrijorare pentru ministrul educaţiei, mai ales în contextul în care mai multe rapoarte ale Comisiei Europene arată o scădere a calităţii învăţământului românesc.

VEZI ŞI: Cazul „Mita de la Bac“ a sfârşit în arestul poliţiei

Ne puteți urmări și pe Google News